30 mbo-studenten

mét hbo-certificaat

5 jun 2018

30 gemotiveerde mbo-studenten van Gilde Opleidingen zijn beloond voor hun harde werk; na 13 weken flink studeren, kregen zij vandaag hun hbo-certificaat uitgereikt op Fontys in Venlo.

Samen met Fontys Venlo stelden we een 13 weken durend samenwerkingsprogramma op, speciaal voor gemotiveerde mbo-studenten die interesse hebben in een economische vervolgstudie op hbo-niveau. Tijdens één dagdeel in de week volgden zij één of twee vakken.

Naast de inhoud, leerden de studenten ook  hoe ze zelfstandig opdrachten moeten uitvoeren en dat een proactieve houding in het hbo-onderwijs een vereiste is. De studenten die goed gepresteerd hadden ontvingen vandaag een certificaat.  

Vloeiendere overgang mbo – hbo
Het  samenwerkingstraject is onder andere opgezet om de overgang van mbo naar hbo te verbeteren.
In deze 13 weken wennen de mbo-studenten alvast aan de lesmethodes, het tempo van de opleiding en de zelfstandigheid die ze als hbo-student nodig hebben. Door de studenten nu al een voorproefje te geven, zal de overstap van mbo naar hbo vloeiender verlopen en zal het aantal uitvallers het eerste jaar lager zijn.

Behoud hoger opgeleiden in de regio
Er is niet alleen een grote vraag naar mbo-opgeleide vakmensen. Onze regio heeft ook te maken met het wegtrekken van hbo-geschoolde werknemers. Studenten die aan het mbo in onze regio studeren, zijn vaak al gesetteld en verknocht aan Noord-Limburg en vertrekken niet zo snel uit het zuiden. De kans is dan ook groot dat ze ook met een hbo-diploma op zak in onze regio blijven wonen en werken. Noord-Limburg is sterk in ontwikkeling en kan ál deze professionals dan ook goed gebruiken.