"Begrijpen door te ontmoeten"

19 dec 2018

Eerstejaars studenten van het Gilde Zorgcollege in Venray krijgen sinds kort het onderdeel ‘inburgeren’ tijdens het vak Burgerschap. 15 studenten Verzorgende-IG en 40 studenten Mbo-Verpleegkundige hebben zich verdiept in verschillende landen van herkomst, de inburgeringstoets en het standpunt van politieke partijen over immigratie. Hierop is samenwerking gezocht met Gilde Educatie om met deze kennis ook echt iets te doen.

Jeroen van Best van Gilde Educatie reageerde heel enthousiast. Hij verzorgt de lessen ter voorbereiding op de inburgerstoets aan mensen die zich in Nederland willen vestigen. Als afsluiting van deze lessenreeks zijn onze eerstejaars in gesprek gegaan met hen: cursisten van Gilde Educatie maar ook enkele mensen vanuit een andere invalshoek.

In groepjes van 5 zijn onze studenten in gesprek gegaan met hen. Eén onderwerp was Wat is de reden dat je naar Nederland bent gekomen? De groepjes beoordeelden daarna de gespreksvaardigheid van hun gesprekspartner. Het was een soort oefenexamen voordat ze de inburgeringstoets moeten doen.

“Het mooie is dat onze studenten hun horizon verbreden. De cursisten van Gilde Educatie bereiden zich voor op hun examen. En het allerbelangrijkste: begrijpen door te ontmoeten. Deze middag is het stereotype over mensen met een niet Nederlandse achtergrond een stukje doorbroken. Win win win dus ”, vertellen Eleonoor Clermonts en Suzanne van Heugten, docenten Gilde Zorgcollege Venray.