De droom van een
nieuwe Nederlander

28 sep 2020

Mbo-student Amer Ashmawi (20) uit Baexem gaat als een speer. Op school en daarbuiten. Het geheim? Een gezonde ambitie, een ijzeren discipline en… wekelijkse taallessen bij de Taalschool in Venlo.

Zijn carrièreplan stond vast, de wereld lag aan zijn voeten. Met zijn middelbare schooldiploma op zak zou Amer verder gaan studeren. Om vervolgens zijn droom te kunnen verwezenlijken. Een eigen bedrijf. Iets met financiën en administratie, zo dagdroomde hij hardop.

Het mocht niet zo zijn. De oorlog in Syrië gooide zijn toekomstplannen overhoop. In de hoofdstad Damascus, waar hij woonde en studeerde, werd het te gevaarlijk. Amer moest zijn ambities noodgedwongen uitstellen. Ruim drie jaar geleden vluchtte hij met zijn familie naar Nederland. Amer vond onderdak bij zijn broer in Baexem die de oorlog al eerder was ontvlucht. Bij het verleden wil de jonge nieuwkomer niet meer stilstaan, hij kijkt liever vooruit. In Limburg bouwt hij verder aan zijn droom, de koffer gevuld met kennis uit Syrië. Op vmbo-school Het Kwadrant in Weert leert de jonge nieuwkomer in versneld tempo de basis van de Nederlandse taal. Na een eenjarige Entreeopleiding op niveau 1 werd het diploma dat hij in Syrië had behaald, omgezet in een Nederlands havo-diploma. “Daarmee kon ik in september vorig jaar beginnen aan de mbo-opleiding Financieel Administratief Medewerker. Het spoor dat ik anders in Syrië had gevolgd. Om de vaart erin te houden, doe ik niveau 3 en 4 in drie jaar”, zegt hij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.