Duitse ambassadeur
onder indruk

12 apr 2018

Begin april bracht de heer Brengelmann van de Duitse ambassade in Den Haag een werkbezoek aan de euregio rijn-maas-noord. Samen met bestuursleden van de euregio-organisatie bezocht hij kinderdagverblijf KinderReich in Nettetal waar meertaligheid centraal staat. En diverse projecten.

Kinderen worden naast Duits ook in het Nederlands aangesproken door Duitse en Nederlandse pedagogische medewerkers, Ze leren liedjes in beide talen en en antwoorden zelfs in beide talen. Het vroeg aanleren van een vreemde taal draagt eraan bij dat kinderen het als een vanzelfsprekendheid zien om meertalig te zijn. Gilde School voor Pedagogiek werkt nauw samen met KinderReich.

Stagiaire Loes Jeurnick vertelde enthousiast over haar ervaringen: “Ik leer als Nederlandse Duits en de kinderen leren van mij Nederlands, op die manier leren we van elkaar, zei ze met een knipoog.” Locatieleidster mevrouw Inderhees en bestuurslid mevrouw Zörner bevestigden dit. Er zijn wel nog slagen te maken bij de erkenning van diploma’s van Nederlandse pedagogisch medewerkers als ze in Duitsland aan de slag gaan. Ambassadeur Brengelmann bevestigde dat dit een aandachtspunt is dat de aandacht heeft van Nederland en Nordrhein-Westfalen.

‘s Middags werden er vanuit de euregio rijn-maas-noord diverse projecten gepresenteerd op het gebied van innovatie, arbeidsmarkt, onderwijs, cultuur en toerisme. In deze projecten werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden grensoverschrijdend met elkaar samen om de economische concurrentiekracht van de euregio te versterken.

Ambassadeur Brengelmann zei na afloop: "De grens moet niet als barrière, maar als kans gezien worden. In de euregio rijn-maas-noord wordt zichtbaar en succesvol aan de Europese samenwerking gewerkt."