"Een droom
die is uitgekomen"

11 dec 2019

De aantrekkingskracht van zijn nieuwe, luxe kapsalon in Herkenbosch reikt van Maastricht tot in Venlo. Mustapha Janssens (37), oud-Gilde student, heeft een succesvolle carrière opgebouwd in de top van het kapperssegment. Zijn geheim? “Blijven vernieuwen, goed luisteren naar de klant, het juiste advies geven en de mensen een thuisgevoel bieden. Mijn missie is de klanten blij en mooi maken.”

Mustapha is er nog steeds een beetje beduusd van. De opening van Haar&Hem in Herkenbosch trok in september meer dan 500 mensen. “Dan besef je pas goed hoe innig de band is, die je in al die jaren met de klanten hebt opgebouwd. We hebben zoveel lieve reacties en wensen gekregen. Ook nu nog levert dat emoties op.”

Negen jaar geleden begon Mustapha nagenoeg in zijn eentje als kapper in Melick. Nu heeft hij 11 mensen in dienst. De kapsalon in Melick groeide uit haar jasje en voldeed niet meer aan de professionele kwaliteit die hij elke dag opnieuw nastreeft. “Je groeit zelf ook in je vakmanschap en dat wil je uitstralen.” Aan de Craenberglaan in Herkenbosch vonden Mustapha en zijn partner Jeroen Wiezer een nieuw pand dat omgetoverd is tot een kapsalon die topkwaliteit uitstraalt. Met eerste klas materialen
en een warme sfeer. Met een aparte, moderne wachtruimte, die het huiskamergevoel ademt, 12 werkplekken, een afgescheiden wassalon met 4 units voorzien van rugmassage en een afgesloten ruimte waar haarverf wordt gemengd en op kleur gebracht. Een personeelskantine maakt de zaak compleet. “Wachten hoeven de klanten trouwens hooguit maar enkele minuten. We werken op afspraak”, benadrukt Mustapha.

VEELEISEND
De topstylisten van Haar&Hem bewijzen in Herkenbosch dat het absoluut geen noodzaak is om kapsalons in de stad te vestigen. Mustapha: “Het belangrijkste is dat klanten zich thuis voelen. Ruime, gratis parkeergelegenheid voor de deur was een vereiste. De tijden zijn ook veranderd. Mensen zijn tegenwoordig veel meer met hun uiterlijk bezig. Ze zijn veeleisender en verwachten dat je alles kunt. We doen ook make-up en helpen bij hoofdhuidproblemen. Dat hoge niveau streven we telkens weer
na. Bij ons vinden ze echt hun verwenmoment. Voor de een duurt dat een uurtje, maar de ander kiest voor een haarbehandeling die een halve dag in beslag neemt. Onze grootste beloning is dat de mensen tevreden zijn en blijven terugkomen.” De tarieven bij Haar&Hem zijn beslist niet buitensporig; voor een zaak met deze uitstraling en
beleving zou je hogere prijzen verwachten. "We willen toegankelijk en betaalbaar blijven voor iedereen.” Mustapha zorgt ervoor dat het creatief bruist bij Haar&Hem. Jeroen zorgt voor de perfecte aanvulling in het ondernemerschap van het stel. Hij is de man van de cijfers, het geregel en de organisatie achter de schermen. “Als ik dat zou moeten doen, zou ik met regelmaat vergeten het loon aan onze medewerkers te betalen”, verzucht Mustapha. Jeroen: “Mustapha is een echt mensenmens. Hij heeft ook mensen om zich heen nodig. En steekt daar alle energie in, maar krijgt daar ook veel energie van terug.”

PSYCHOLOOG
Mustapha wil absoluut niet klagen, maar benadrukt wel dat het kappersvak een zwaar beroep is. De hele dag staan, overbelasting van nek- en schouderspieren. En ook geestelijk vergt het vak het nodige. “Soms voel je je een beetje psycholoog. Mensen delen alles met je. Mooie momenten in het leven, maar het gaat ook over ziektes en de dood. Het is een eer dat je gesprekspartner mag zijn, maar dat soort gesprekken laten je niet onberoerd.” Mustapha leerde de kapperspraktijk bij Gilde Wellness & Beauty College. “Die studie heb ik als fijn ervaren. Ik was geen studiebol en voelde me pas echt gelukkig als ik zelf met de handjes aan de slag kon. Ik ben begonnen als medewerker in een kapsalon. Maar dan komt het moment dat je merkt dat je in die rol niet meer kunt groeien. En dan ga je denken aan een eigen zaak. De band met Gilde is altijd gebleven. We zijn een vast stagebedrijf van de school. Drie van onze medewerkers zijn hier begonnen als stagiaire van Gilde Wellness & Beauty College en hebben zoveel talent dat ze nu in vaste dienst zijn. Ik proef tegenwoordig wel dat de kappersopleiding ervoor moet zorgen dat het met de tijd mee blijft gaan. Je merkt de afstand met de praktijk en dat zie je terug in de vaardigheden van stagiaires, die een gebrek aan passie hebben." De passie van Mustapha is nog steeds grenzeloos. Zijn honger naar nieuwe ontwikkelingen is ontembaar. En dat blijft landelijk en zelfs internationaal niet onopgemerkt. Hij werd gevraagd voor modellenwedstrijden van Elite Models en was present bij de fashionweeks in Amsterdam en Parijs, waar hij niet alleen acteerde als stylist, maar ook als deskundige adviseur. “Mooi, dan zit je toch vooraan en voorop in het modebeeld en daar kun je in de praktijk je voordeel mee doen”, zegt Mustapha.

ALLES KAN
Wat zijn overigens de trends van dit moment? “Alles kan, als het gaat om de haarkleur. Van blond tot roze. Pasteltinten zijn ook in trek. De barbierlook bij heren is nog steeds modern, maar het langere haar komt ook weer terug. En voor mij is en blijft het haarmodel iets strikt persoonlijks. Schoonheid pakt bij iedereen anders uit. Als kapper ben je dus ook wel een beetje beeldhouwer.” Inmiddels geeft hij zelf ook les. Salontraining in techniek en presentatie. En hij is vooral trots op zijn medewerkers. “Een superteam, dat ik als familie beschouw. Het succes is van ons samen. Alleen ben je nergens. De mensen komen ook niet alleen voor mij, maar voor ons als team, telkens weer terug. Ook dat is een droom die is uitgekomen.”