Gilde Opleidingen
Venray dementievriendelijk

4 feb 2019

Een mooie sticker met samendementievriendelijk.nl prijkt op de deur van locatie Henri Dunantstraat in Venray. Het bijbehorende certificaat hangt binnen aan de muur. De Venrayse locatie van Gilde Opleidingen is ambassadeur van Venray Dementievriendelijk. Eleonoor Clermonts en Carin Krebbers, docenten van Gilde Zorgcollege, vertegenwoordigen dit ambassadeurschap. “Als school dragen we op deze manier een steentje bij aan een dementievriendelijke gemeente”, vertelt Carin.

Lesprogramma over dementie
Binnen Gilde Zorgcollege wordt uiteraard altijd al aandacht besteed aan het ziektebeeld dementie. Wel krijgen de studenten hier nu meer lessen in. Het idee is ontstaan om bij Gilde Retail & Business Academy ook stil te staan bij dementie. Een goed initiatief. Eleonoor en Carin hebben binnen het vak burgerschap een lesprogramma ontwikkeld dat studenten al volgen. Ook de eerstejaars gaan deze lessen krijgen.

Studenten denken mee
In de afgelopen jaren is in nauwe samenwerking met een regionale zorginstelling een project ‘kleinschalig wonen’ uitgevoerd. Met een zorgvrager met dementie. Dit project had als doel dat studenten van Gilde Zorgcollege meedachten op het gebied van innovatie en kwaliteitsverbetering op het gebied van wonen, inrichting, dagbesteding, contact met de familie en robotica.

Onderzoek hoe dementievriendelijk Venray is
30 welzijnsstudenten zijn in groepjes het centrum van Venray ingegaan om te bekijken hoe dementievriendelijk Venray is. Zij gaven hun bevindingen en adviezen aan de werkgroep Dementievriendelijk Venray. Hieruit is het idee ontstaan om één groepje te belonen met een prijs voor beste idee. De stichting Alzheimer Noord-Limburg heeft een bedrag van € 500,- ter beschikking gesteld om deze ideeën uit te voeren.

Predicaat dementievriendelijk is een feit
Deze 3 initiatieven en de toezegging dat de locatie hieraan blijft werken waren genoeg redenen voor de landelijke organisatie Samen Dementievriendelijk om locatie Henri Dunantstraat 40 van Gilde Opleidingen in Venray het predicaat dementievriendelijk te geven.

Lesprogramma Gilde-breed implementeren
Het ideaal van Eleonoor en Carin is dat ook op andere locaties van Gilde Opleidingen het lesprogramma over dementie geïmplementeerd gaat worden. Tijdens de uitreiking van het certificaat en de sticker door voorzitter Mark Schapendonk van de werkgroep Venray Dementievriendelijk werden in ieder geval genoeg nieuwe ideeën geboren om dit te realiseren.