Groei voor

Wijkleerbedrijf Venray

28 mrt 2018

Het Wijkleerbedrijf Venray heeft een nieuwe partner: De Zorggroep. Hiermee komen de samenwerkende organisaties iets dichter bij hun doel: betere informele zorg bieden aan buurtbewoners. Het Wijkleerbedrijf leidt studenten in één jaar op tot helpende in de zorg.

Het Wijkleerbedrijf is niet nieuw. In november 2015 gingen MET GGZ, Proteion, Synthese, Vincent van Gogh, Gemeente Venray, Calibris Advies en Gilde Opleidingen de samenwerking aan om inwoners van de regio hulp te bieden waar mantelzorgers en vrijwilligers niet aan toekomen. Dit doen ze door studenten op te leiden ín het werkveld en ze intensief te begeleiden hierbij. Ze gaan letterlijk de wijk in en leren op een hele praktische manier het vak. Uiteindelijk kunnen zij het diploma Helpende zorg/welzijn niveau 2 hiermee halen.

De werkzaamheden zijn bijvoorbeeld: licht huishoudelijk werk, boodschappen doen, voorbereiden van maaltijden, spelletjes doen, wandelingen maken of gewoon een luisterend oor bieden aan bewoners van ‘hun’ wijk. Allemaal activiteiten om te eenzaamheid van bewoners te verminderen, het contact onderling te bevorderen en mantelzorgers te ontlasten.

Het is een win-win situatie. De studenten die het traject volgen hebben aan afstand tot de arbeidsmarkt, ontvangen een uitkering of hebben extra steun en aandacht nodig bij het volgen van een opleiding. Van de eerste lichting studenten, 16 in totaal, hebben er 11 de opleiding afgemaakt waarvan er 9 nu een baan hebben binnen de zorg. De tweede lichting is afgelopen februari gestart. Ook in hen hebben we natuurlijk het volste vertrouwen.
Voor updates van het Wijkleerbedrijf en onze andere zorgopleidingen kijk op de facebook van Gilde Zorgcollege.