Vanochtend heb ik een goed overleg met het management van de drie vakscholen Gilde Food & Hospitality College, Gilde Beauty & Wellness College en het Gilde Travel & Leisure College gehad. We hebben ideeën uitgewisseld en over en weer zitten bedenken hoe we samen stappen kunnen zetten om op een aantal thema’s nog beter te gaan presteren. Op het gebied van werving, voorlichting en publiciteit.
Door: Thijs Metsemakers
Het leek alsof toeval niet bestaat. Ik was het overleg nog niet uit, of Dagblad De Limburger belde. De economie-redactie werkt aan een artikel (zie onderaan deze pagina) over het tekort aan broodbakkers in Limburg. Broodbakkend Limburg schreeuwt om broodbakkers en geeft aan dat de aankomende vakbroeders liever kiezen voor banketbakkerij, dan voor brood bakken. Als banketbakker hoef je wat minder vroeg uit de veren en dat is volgens broodbakkend Limburg de reden dat jonge mensen niet meer voor het ambacht van de pure broodbakker kiezen. “Welke trend zien jullie daarin en hoe kan het dat bakkers geen gekwalificeerde broodbakkers kunnen vinden en wat doen jullie om studenten naar jullie opleiding te trekken”, is de vraag die ons wordt voorgelegd.
Gelukkig was ik ter plekke en kon ik meteen met teammanager Twan Krebbers aan de slag om te overleggen hoe te reageren op deze vraag. De trend is helder. Het aantal aanmeldingen voor de bakkerij-opleiding loopt terug. In de Keuzegids is het nog steeds de topopleiding in Nederland. Aan de kwaliteit kan het niet liggen, zou je dus mogen stellen. Een aantal jaren geleden zagen we, zeer waarschijnlijk onder invloed van de hype van bak- en kookprogramma’s, nog een toename van het aantal studenten. Nu blijft de teller steken op ongeveer 75 studenten in de bakkersopleiding. Komend vanaf 120 studenten is dat een flinke afname.
Zijn we te weinig overtuigend in de wervings- en voorlichtingsactiviteiten? Doen we te weinig ons best om jongeren te overtuigen van de baankansen op de bakkersarbeidsmarkt? Of gaan we voorbij aan het feit dat jongeren hun keuzes zelf maken? We trekken vanuit allerlei sectoren aan dezelfde jonge mensen, om vooral voor een beroep in die sector te kiezen. De bouw trekt aan en het mbo moet mensen leveren. In de zorg zijn ook meer mensen nodig. Maar dit geldt ook voor de procestechniek, de logistiek, de veiligheidssector, de horeca, de retail en dus ook de bakkerswereld. Ze trekken allemaal aan dezelfde groep jonge mensen. Kies voor ons! Kies voor Techniek! Kies voor een baan in de beveiliging, kom brood bakken…
Alsof jongeren zich altijd laten leiden door baankansen… Ik heb er ooit na het behalen van mijn havo-diploma voor gekozen om in Venlo naar de Vervoersacademie te gaan. In die tijd was logistiek management een booming en nieuw vakgebied, met enorm carrièreperspectief. Na een jaar ben ik afgehaakt. Het was toch niet zo mijn ding. In de keuze daarna heb ik mijn hart gevolgd, de commercie en de creativiteit, dat paste meer bij mij. Waarmee ik maar willen zeggen: we kunnen de logica (of niet-logica) van het puberbrein niet helemaal beïnvloeden met baankansen en een leuke omgeving. Natuurlijk: uit onderzoek blijkt dat er wel rationele argumenten zoals baankans de keuze van jongeren (of hun ouders) beïnvloeden. Maar dat is slecht één element in het bijzonder complexe keuzeproces dat zich in hoofden afspeelt. Jongeren kiezen hun opleiding en toekomst met hun hart… en lang niet altijd met verstand. En misschien is dat maar goed ook. De oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt moet niet gezocht worden in het reguliere mbo. Daar maken jonge mensen hun keuze op basis van eigen argumenten. De oplossing voor de krapte zit in heel andere doelgroepen en in de mogelijkheden én kansen die je krijgt om jezelf een leven lang te blijven ontwikkelen.
Broodbakkend Limburg en alle andere beroepsgroepen: krapte op de arbeidsmarkt is op te lossen! Als bedrijfsleven en onderwijs samen aan de slag gaan met maatwerktrajecten en meer bbl-trajecten voor de doelgroep (niet)werkenden. Een ding staat voor mij als een paal boven water: met alleen maar roepen dat het mbo onvoldoende gekwalificeerde jonge broodbakkers kan leveren, komen we nooit tot het ideale opleidingsmodel voor mbo’s: een leven lang blijven ontwikkelen, met maatwerk voor jong en oud.
Deze blog is geschreven door Thijs Metsemakers, hoofd Studentenzaken & Communicatie