'Hekel aan audities?
Begin je eigen bedrijf!'

16 jan 2020

'Ik had zelf een hekel aan audities. Daarom ben ik mijn eigen entertainmentbedrijf begonnen.' Aan het woord is Michael van Hoorne, oprichter en directeur-eigenaar van Van Hoorne Entertainment B.V.. In het kader van een CollegeTour op het Koning Willem I College: Cosmo Academy Den Bosch, werd hij door de eerste- en tweedejaars Cosmo-studenten en Bas de Jong, opleidingsmanager Cosmo Opleidingen Den Bosch, geïnterviewd. Leuk en inspirerend.

Van Hoorne Entertainment
Michael weet zonder afgemaakte opleiding tóch een groot bedrijf neer te zetten in Entertainment & Hospitality. Zijn bedrijf is een toonaangevende speler in Nederland op het gebied van familie-entertainment, met eigen producties en musicals zoals Woezel & Pip en Doornroosje de Musical, live-entertainment en tv-producties zoals Jul & Julia van Kinderpretpark Julianatoren én zelfs een eigen attractiepark Avonturenboerderij Molenwaard met characters Fien & Teun.

Leading by example
Hoe je zo'n bedrijf gebouwd krijgt? Door de juiste mensen om je heen te verzamelen, ze op de juiste plek te zetten en te blijven coachen op de dingen die hij zelf belangrijk vindt. En bovendien door heel hard te werken! #Respect: 7 dagen per week en vaak meer dan 10 uur per dag!

Ook uit andere antwoorden blijkt dat Michael een mooi voorbeeld is van 'leading by example': door zelf meer dan 100 voorstellingen per jaar te spelen in veel verschillende theaters in Nederland, weet hij wat zijn publiek wil én kent hij de theaterdirecteuren. Dat is ook zakelijk slim!

Wat zijn publiek sóms wil, is worden wat hij is: entertainer. Onze eerstejaars studente Romy bijvoorbeeld: eerst 'gewoon' fan van Michael, nu hard aan het werk om haar droom te realiseren bij onze Cosmo Academy, mbo 4-opleiding Entertainment & Events. Misschien krijgt zij later ook fans!

Michael is naast het theaterpodium en de vergadertafel gedurende het (pretpark)seizoen ook vele weekenden in zijn eigen pretpark te vinden: Avonturenboerderij Molenwaard. (Neem het van een kenner aan: een aanrader!) Dicht bij het publiek, maar ook dicht bij zijn personeel. Mede daardoor blijft zijn personeel op en top gastvrij!

Reusachtige ambitie
Maar waarom is Michael dan eigenlijk een eigen bedrijf begonnen? Omdat hij zelf zo'n hekel aan audities had. Waarop studenten (terecht) vragen: 'waarom moeten wij dan wél audities doen...?' Het blijkt toch een noodzakelijk kwaad in de wereld van entertainment, als je niet je eigen bedrijf wil starten tenminste. Immers, men moet toch kunnen zien wat je kunt. Maar goed, het meest belangrijke meetmoment is toch het publiek: zij bepalen tenslotte of je écht goed genoeg bent. Wél maakt Van Hoorne Entertainment van een auditie vooral een leuke dag, zodat de spanning een beetje van het moment af gaat.
De reusachtig grote ambitie zoals Michael heeft, is inspirerend. Van Hoorne gaat internationaal en moet groot worden in Europa. Groeien en ontwikkelen is dan super belangrijk. Een goed niveau Engels bijvoorbeeld, is dan tóch wel handig. Niet voor niets gaat Michael toch weer terug naar school, naar de Nonnen in Vught.

'Maak je opleiding af!'
Zijn tip aan de studenten oogt wellicht tegenstrijdig, maar is na het interview dan ook goed te begrijpen en welgemeend: maak je opleiding af! ;)


Wil jij graag de entertainmentbranche in?
Dat is mooi, want Gilde Travel & Leisure College gaat vanaf komend schooljaar in samenwerking met Cosmo Academy de opleidingen Zelfstandig Medewerker Entertainment & Events en Leidinggevende Entertainment & Events aanbieden in Weert. In Venlo kun je deze opleidingen al jaren volgen.