"Het contact met de klant voelt niet als werk"

9 dec 2019

Rik Aben (20) uit Venray runde al zijn eigen winkel voordat hij 3 jaar geleden met zijn mbo-opleiding Junior Accountmanager begon. Hij leerde op school en in zijn bedrijf. “In het mbo heb ik de basis van het Business-to-Business zakendoen geleerd. Daar heb ik nu veel profijt van.”

Ondernemen zit in zijn DNA. Vader Ton heeft een bedrijf in informatiebeveiliging, moeder Yvonne een winkel in tassen, sieraden en dameskleding. Rik groeide op met de les dat je moet werken voor je geld. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Op zijn veertiende (!) verdiende de jonge Venraynaar samen met een vriendje al geld met de online-verkoop van merkkleding. “Soms wel 500 tot 600 euro per maand. Daarmee kocht ik extra sneakers, sportkleding of spellen voor de Playstation”, memoreert hij. Drie jaar later, nog in het eerste jaar van zijn mbo-opleiding, opent de dan 17-jarige Rik met hulp van zijn stagebedrijf zijn eigen winkel: Sneaker Hype in Venray. “Ik ben in de zomer van 2017 met beperkte openingstijden begonnen boven de zaak van mijn moeder aan de Hofstraat. Sinds vorig jaar zitten we naast elkaar in de Grotestraat. Ik verkoop sneakers en merkkleding van diverse merken.” 

Mbo als basis
Rik koos er bewust voor om het ondernemerschap te combineren met de mbo-opleiding Junior Accountmanager op niveau 4. “Het verkopen leerde ik in mijn eigen winkel. Bij Gilde Retail & Business Academy in Venray leerde ik het zakelijke gebeuren eromheen. De acquisitie en het voeren van moeilijke klantgesprekken, het opstellen van zakelijke mails, het contact met leveranciers en het opbouwen en onderhouden van netwerken. Het mbo heeft me een stevige basis meegegeven en verder op het spoor gezet van het ondernemerschap. De ervaringen die ik in mijn eigen winkel opdeed, kon ik op school meteen toepassen. Dat was een groot voordeel”, zegt de 20-jarige Venraynaar die afgelopen voorjaar zijn mbo-opleiding afrondde.

Gewoon beginnen
Eind augustus, bij de start van het nieuwe schooljaar, was Rik terug bij Gilde Retail & Business Academy. In een gastles gaf hij aanstormende commerciële ondernemers waardevolle adviezen mee voor de toekomst. De belangrijkste les van Rik is uit het leven gegrepen. “Stop met twijfelen en begin gewoon. Daar leer je het meeste van. Ik ben nu 3 jaar ondernemer. Het is hard werken, ondernemen vergt veel tijd en discipline. Als anderen op zaterdag naar een festival gaan, ben jij verantwoordelijk voor de
zaak. Toch ga ik geen enkele dag met tegenzin naar mijn winkel. Het verkopen, het dagelijkse contact met de klant blijft het mooiste wat er is. Het voelt voor mij niet als werk.”