Het echte werk stimuleert, motiveert en inspireert

9 mrt 2021

De maak- en smartindustrie is ontzettend breed, spannend en dynamisch. Innovaties zijn aan de orde van de dag. Om daar daadwerkelijk op de werkvloer met ervaren experts deel vanuit te maken, is enorm inspirerend en motiverend. Tenminste dat vindt Konrad Janik (20), vierdejaars student van de opleiding Technicus Engineering Mechatronica niveau 4. Samen met negen andere studenten van Gilde Technische School werkt hij bij Rena Castings in Maasbree aan een uitdagend project. De groep is druk met drie nieuwe concepten die een efficiencyslag in een testproces realiseren.

Digitalisering in de maakindustrie is hot. Technologische ontwikkelingen op het gebied van automatisering, robotisering en mechatronica volgen elkaar razendsnel op. “Hoewel innoveren essentieel is om de maak- en smartindustrie succesvol te houden, wordt hierdoor de drukte van alledag vaak te weinig aandacht aan besteed”, vertelt Marc Crooijmans, directeur van Rena Castings. “Door tijdgebrek zet je in op snelle oplossingen, maar meestal kom je jezelf later in het proces dan tegen. Door deze innovaties ‘uit te besteden’ aan studenten zijn wij veel bewuster met de ontwikkeling bezig. Dat is een goede zaak. En we kunnen straks kiezen uit drie geweldige concepten.”

Konrad en zijn medestudenten ontwerpen met hulp van de engineers van Rena Castings drie concepten die ze in plexiglas uitwerken. “Doel is dat wij een oplossing vinden om de lekmontagecontrole van een product met rubberen afdichtring efficiënter te laten verlopen door een stukje (ontbrekende) automatisering toe te passen. Momenteel wordt de testpersunit nog handmatig geladen. Vervolgens plaatst en test de pers de ring die daarna weer handmatig verwijderd moet worden. Dit kan en moet beter”, zegt Konrad vol vertrouwen. “Wij moeten aantoonbaar maken dat onze concepten werken.”