"Het mbo is de plek
om je dromen na te jagen"

11 dec 2019

Heythuysenaar Mike Reijnders (39) is een begenadigd chef-kok. Met trots en dankbaarheid blikt hij terug op zijn periode in het mbo. Vier dagen werken op topniveau, één dag naar school. “Tijdens mijn bbl-opleiding heb ik geleerd wat écht koken is.”

Als jonge puber was hij allesbehalve een fijnproever. “Bij bijna alle maaltijden at ik appelmoes. En als we spruitjes aten, maakte ik net zolang stennis tot ik ze op mijn bord mocht laten liggen.” Wat kan er in 25 jaar veel veranderen. Mike Reijnders (39) mogen we tegenwoordig gerust een kookkunstenaar noemen. Als chef-kok van restaurant RED (Reijnders Eten & Drinken) in Heythuysen trakteert hij zijn gasten op een luxe, culinaire reis langs seizoensgebonden producten, vaak van eigen bodem. Lege borden transformeert hij tot culinaire schilderijtjes. Een lust voor de maag én het oog. “Spelen met smaken, ingrediënten en structuren”, zo verwoordt hij zijn passie. 

Diepgang en verbreding
De basis legde hij rond de millenniumwisseling. In het mbo. Mike koos voor de bbl-opleiding Zelfstandig Werkend Kok. “In het tweede jaar mocht ik beginnen bij het sterrenrestaurant Bretelli in Weert. Als je het over liefde voor het horecavak hebt: dáár is de waakvlam een groot vuur geworden, dáar heb ik geleerd wat écht koken inhoudt en heeft het vak de diepgang en verbreding gekregen waar ik nu dagelijks van geniet. Als je een wortel gebruikt, gooi je niks weg. De wortel, de schil en het groen: alles heeft een functie, culinair of visueel”, vertelt de bevlogen Heythuysenaar die 10 jaar bij Bretelli werkte en in 2012 afscheid nam als souschef. De koffer vol kennis en ervaring, klaar voor een nieuwe stap. Na een mooi, creatief avontuur bij Ria Joosten Catering bracht hij vorig jaar zomer een langgekoesterde droom in de praktijk. Zijn eigen restaurant. Over zijn missie is hij heel duidelijk: “Ik kook voor de gasten, niet voor een ster. Hoewel dat laatste leuk zou zijn, zegt elke avond een volle zaal met tevreden gasten mij meer dan een Michelinster.”

Dromen
Zijn roots bij Gilde Food & Hospitality College is hij niet vergeten. Mike Reijnders is er trots op. “Het mbo is het fundament van onze samenleving, het heeft ook voor mij de bouwstenen geleverd. Vakmanschap. De discipline om goed mijn taken uit te voeren. Mijn gedrevenheid om nieuwe smaken te ontdekken en combineren. Nóg beter worden in mijn vak. Werken uit de grond van mijn hart en het plezier dat dit mij geeft. De verantwoordelijkheid en de ruimte die je hebt om je als zelfstandig werkend kok te ontwikkelen. Ik ben geen domme jongen, werk het liefst met mijn handen en heb het aan den lijve ervaren: het mbo is de plek om je dromen na te jagen.”