‘Ik mis mijn familie verschrikkelijk’

25 sep 2020

Mohammed Hussein (19) vluchtte bijna twee jaar geleden uit zijn vaderland Jemen. Vanaf 2015 woedt in dat land een burgeroorlog met bloederige opstanden van rebellen en gewapende conflicten met Islamitische groeperingen. Tachtig procent van de inwoners is aangewezen op humanitaire hulp. Drie miljoen mensen zijn ontheemd en in eigen land op de vlucht. “Ik begrijp niet waarom mensen maar blijven doorgaan met oorlog voeren en elkaar doodmaken. Overal liep je gevaar”, zo verzucht Mohammed.

Na omzwervingen in onder meer Italië en Zwitserland, belandde Mohammed in Nederland en uiteindelijk in Roermond. “Hier voel ik me op mijn gemak en voel ik me thuis. Hier is geen geweld. Loop je geen agressieve militairen tegen het lijf, kun je vrijuit je mening zeggen en zijn de mensen aardig. Toch ben ik niet echt gelukkig. Ik mis mijn moeder, broers en zusjes verschrikkelijk.”

Roermond zorgt voor de woonbegeleiding van twintig alleenstaande, minderjarige vluchtelingen. Veelal jongeren uit Eritrea. Nog eens vijftien jeugdige vluchtelingen wonen zelfstandig, maar vallen ook onder het project Up dat in 2018 is opgestart.