Julia Velter TopTalent 2018

25 mei 2018

Henk Westbroek bezong al eens een Julia. De uit Heythuysen afkomstige Julia Velter, student Mbo-Verpleegkundige bij Gilde Zorgcollege is ook knap, maar heeft bovendien een warme persoonlijkheid, is superenthousiast en is ontzettend gepassioneerd met haar toekomstige beroep bezig. Niet voor niets dus dat zij op donderdagavond 24 mei in een nagenoeg volle zaal in Theater De Maaspoort in Venlo gekroond werd tot TopTalent 2018 van Gilde Opleidingen. Julia is nu een jaar lang dé ambassadrice van het mbo in Noord- en Midden-Limburg. Komend najaar maakt zij kans om nationaal MBO Uitblinker te worden.

“Ik wil de zorg beter maken. En vroeg of laat hebben jullie allemaal zorg nodig” Met die boodschap heeft ze de harten van het grootste gedeelte van de aanwezigen gestolen. Niet gek dat de meeste stemmen naar de 18-jarige gingen die naar eigen zeggen “helemaal niet verwacht had te winnen, maar het is een grote eer”. Julia loopt stage bij Sint Joseph in Wessem van Stichting Proteion. Ze lopen daar allemaal met haar weg. Haar stagebegeleidster wond er op het aanmeldformulier geen doekjes om: Julia presteert bovengemiddeld tijdens haar stage. Ze zoekt naar uitdagingen en neemt haar verantwoordelijkheden. Bovendien is ze professioneel, leergierig en ze is een kanjer in het inschatten van situaties. Niet onbelangrijk binnen de zorg.

15 toptalenten waren genomineerd door hun stagebedrijven en medewerkers van Gilde Opleidingen. Zij zaten allemaal met hun families en vrienden in de zaal in de hoop op de award. 3 van hen kregen na speeddates met juryleden een ticket voor de finale. Naast Julia was dat Sjors Stoelinga uit Venlo. Hij volgt de opleiding ICT-Beheerder en liep stage bij Napoleon Computerstudio. Dat hij daar een puike prestatie heeft neergezet, mag wel duidelijk zijn. Hij heeft ervoor gezorgd dat de eigenaar met zijn gezin op vakantie kon, terwijl Sjors de winkel in z’n uppie beheerde. Als iemand jou zijn levenswerk in handen geeft, zegt dat meer dan genoeg. De derde die voor de award streed in de finale was kapperssalonmanager in de dop Jitske Daniëls uit Maasbree. Haar stagebegeleidster Kelly van knipcafé ROOTZ sprak vol lof over haar leergierigheid, creativiteit en de nieuwsgierigheid naar nieuwe trends. ‘Jitskes passie voor het vak reikt verder dan de kam en de schaar. Ze blinkt echt uit.’

Mbo’ers zijn de kurk van de maatschappij
Met de jaarlijkse TopTalent-verkiezing laten Gilde Opleidingen en het bedrijfsleven zien hoeveel mbo-talent deze regio herbergt. Jonge mensen met kennis van zaken en passie voor hun vak die straks het verschil maken op de arbeidsmarkt en de economie draaiende houden. Peter Thuis, bestuursvoorzitter van het onderwijsinstituut, zei het al in het inleidend filmpje: "De mbo’ers zijn de kurk van de maatschappij. Iedere dag leunen we op 350.000 mbo'ers in deze regio die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt: van de kapper tot loodgieter, van opticien tot verpleegkundige.” Stuk voor stuk beroepen waarbij je werkt vanuit je hart met hoofd en handen. Het échte werk. Gilde Opleidingen is trots op het mbo én haar studenten, daarom zet het opleidingscentrum haar mbo-talenten graag in het zonnetje.

“Ik wil iets betekenen”
Julia hoopt straks in een ziekenhuis te gaan werken als verpleegkundige. “Ik wil er echt voor de mensen zijn. Iets voor hen betekenen. En niet alleen in Nederland. Ook in het buitenland ga ik mijn hulp aanbieden. Ik ben nu bezig om volgend jaar tweeëneenhalve maand stage te gaan lopen in Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Om daar op een school EHBO-lessen te geven aan kinderen. Je moet bij de basis beginnen.” En dat siert Julia, ze heeft het hart op de juiste plek.