Minifabriek in school:
kennismaking met proces-/regeltechniek

12 jun 2018

BC Broekhin Jenaplan Swalmen-Reuver heeft een minifabriek (miniplant) in gebruik genomen, aangeboden door Gilde Opleidingen. Leerlingen laten kennismaken en werken met de miniplant, zal op termijn hopelijk bijdragen aan het oplossen van het tekort op de arbeidsmarkt binnen de procestechniek. 

Leerlingen kunnen op deze manier theorie en praktijk met elkaar verbinden. Leren krijgt op deze manier meer betekenis. Ze ervaren met de miniplant in het klein hoe een echte fabriek werkt. Dat geeft meer inhoud aan het leerproces van leerlingen dan lezen over procestechniek of een filmpje hierover bekijken. Dit is een belangrijk uitgangspunt van het Jenaplan-onderwijs, maar ook van Gilde Opleidingen: leren in samenwerking met de omgeving, in een echte situatie. Wat je leert, doet ertoe.

De gebruikersovereenkomst is ondertekend door Samantha Larik namens Gilde Opleidingen en locatiedirecteur Noud Theunissen van BC Broekhin Jenaplan. Techniekdocent Jo Hamers heeft de aanwezige gasten uitleg gegeven over de werking van de miniplant. Jongeren leren over regeltechnieken en krijgen ondersteuning van oud-medewerkers van Rockwool. De totstandkoming van de mini-plant wordt onder andere ondersteund door Gilde Opleidingen, provincie Limburg, Procestechniek en Maintenance Limburg en Rockwool.