Nooit te oud om een
carrièreswitch te maken!

10 apr 2019

Guus Thoonen is student Contactlensspecialist en oud-student Opticien bij Gilde School voor Optiek. Hij vertelt over zijn switch naar de optiekwereld. 

"Een kleine 4 jaar geleden werd ik 30 en na meer dan 15 jaar in de consumentenelektronica gewerkt te hebben was het tijd voor iets anders. Maar wat? Jaren geleden, tijdens de switch van mbo-opleiding elektronica naar detailhandel, had ik ooit een beroepskeuzetest gedaan waar zorg en detailhandel het hoogst scoorden. Toen heb ik nooit aan optiek gedacht.

In de zomer van 2015 zag ik een vacature tot leerling opticien bij Briljant Optiek Boxmeer. Een prachtige winkel die net een grote verbouwing had ondergaan waarin oogzorg centraal staat. Een mooi bedrijf om voor te mogen werken. Maar ik dacht meteen: ben ik voor de vacature leerling opticien niet te oud? Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb een afspraak gemaakt. Mijn huidige werkgever zag het zitten en we zijn samen de uitdaging aangegaan.

Na 10 jaar weer terug in de schoolbanken?! Een sprong in het diepe. De 2 jaar die ik over de opleiding tot opticien heb gedaan zijn voorbij gevlogen. Hierna heb ik ook de opleiding tot contactlensspecialist gevolgd. Ik ben nu met de laatste module bezig.

Optiek is een vak waarin mensen centraal staan. Advies geven, technisch bezig zijn met het slijpen van glazen en het maken van brillen. Kortom een vak waarin elke dag anders is én waarin ook jij het verschil kan maken!"

Zie jij zo’n switch ook wel zitten?
Je kunt bij de optiekopleiding werken en leren. Je hebt dus gewoon inkomen. 1 dag per week volg je lessen. In de klas zitten studenten van 16 jaar tot 58 jaar. Je bent echt niet de oudste. Heb je een havo-, vwo- of hbo-diploma? Dan kun je de opleiding zelfs in 2 jaar volgen.

Wil je meteen vanaf het voortgezet onderwijs de opleiding gaan volgen?
Dat is natuurlijk ook mogelijk.