Onderwijs en praktijk nog beter op elkaar aan te laten sluiten. Dat is het doel van het hybride leertraject dat het Gilde Zorgcollege en Proteion woensdag 24 april samen starten. De Academische Werkplaats Ouderenzorg van Universiteit Maastricht gaat het traject monitoren om te onderzoeken of de innovatieve lesmethode het leerrendement verhoogt.
Op woensdag 24 april ontvangt Proteion Sterrebosch voor het eerst een groep studenten Maatschappelijke Zorg/Verzorgende-IG die een zogenaamd hybride of blended learning traject volgen. Michael Maissan, senior instructeur bij het Gilde Zorgcollege, ontwikkelde deze vorm van vernieuwend onderwijs samen met zijn collega Chantal Kleijsen, omdat zij willen onderzoeken of deze manier van onderwijs studenten helpt om theorie en praktijk gemakkelijker te koppelen.
Instructie en praktijk op locatie
Het hybride leertraject duurt 8 weken en start met één klas. De ene helft van de klas gaat bij Proteion Sterrebosch in Thorn aan de slag, de andere begint bij Zorghoeve De Port in Kelpen-Oler, een zorgboerderij die samenwerkt met Proteion. Michael: “We beginnen de lesdag met één uur instructie in het internetcafé van Sterrebosch, daarna gaan de 9 studenten in groepjes van 3 naar een van de huiskamers op de PG-afdeling waar cliënten met dementie wonen. Ze kunnen de theorie dan meteen in praktijk toepassen. Door middel van observaties en gesprekken met de medewerkers brengen de studenten de zorgvraag van de cliënten in kaart. Later ontwikkelen ze activiteiten die passen bij de zorgvraag en de mogelijkheden van de cliënt. Aan het eind van de ochtend volgt een klassikale evaluatie. De Academische Werkplaats Ouderenzorg van Universiteit Maastricht gaat het traject monitoren om te onderzoeken of deze manier van leren het leerrendement verhoogt.”
Investeren in toekomstige medewerkers
Annette Verheijen, teamleider bij Proteion Sterrebosch in Thorn, werkt graag mee aan deze nieuwe manier van leren. Annette: “Proteion investeert veel om medewerkers op een vernieuwende manier te scholen. We vinden dit een mooie kans om op een andere manier bij te dragen aan de ontwikkeling van studenten die straks onze toekomstige collega’s kunnen worden. Ik ben heel benieuwd of deze aanpak werkt. Het zou heel fijn zijn als we het onderwijs nog beter kunnen laten aansluiten op de praktijk. Goed dus, dat dit onderzocht wordt.”