1e traject hybride techniekopleiders voor technische praktijkmensen

2 sep 2020

Dinsdag 1 september was gedeputeerde Van den Akker aanwezig bij de aftrap en de eerste lesdag van het allereerste traject ‘hybride techniekopleider’ in Limburg. De praktijkprofessionals startten die dag met het aanleren van didactische en pedagogische vaardigheden om (toekomstige) techniekcollega’s op te kunnen leiden. Alle deelnemers krijgen hun opleiding gefinancierd door Techniekcoalitie Limburg, onder andere dankzij subsidie van de provincie Limburg en bijdragen vanuit de opleidingsfondsen van de technische sectoren en de bouw (OOM, A&O metalektro, Wij Techniek en Bouwend Nederland).

Specifiek technisch vakmanschap als achtergrond
De 18 deelnemende vakmensen komen uit technische bedrijven, maar ook van praktijkopleiders in metaal, installatiewerk en bouw in Limburg. Zij hebben allemaal een specifiek technisch vakmanschap als achtergrond en zijn daar specialist in. Zij leren (technische) kennis, vaardigheden en attitudes over te dragen, scholingsactiviteiten te organiseren, trainingen, cursussen en workshops te verzorgen, anderen te coachen en lesmateriaal te ontwikkelen. Tot nu toe moesten techniekprofessionals voor deze opleiding naar Eindhoven of verder, nu kan het traject gevolgd worden bij Fontys en Gilde Opleidingen in Roermond.

Hybride techniekopleiders belangrijk voor ‘leven lang leren’
Techniekcoalitie Limburg maakt de opleiding ‘hybride techniekopleider’ ook in Limburg toegankelijk, om zo een leven lang leren in de branche te stimuleren, toekomstige professionals op te leiden en via de opleiders actuele kennis naar scholen te kunnen brengen. Dit is nodig omdat de krapte op de technische arbeidsmarkt groot is. Daarbij verandert het werkveld continu door ontwikkelingen als digitalisering, de energietransitie en robotisering. Ook helpt deze aanpak het docententekort te verminderen. Het onderwijs valt of staat met vakmensen, die hun kennis en expertise delen met de nieuwe generatie technici en de interesse bij hen wekt om ook daadwerkelijk in de techniek aan de slag te gaan.

Over de opleiding
Iedereen met een technische opleiding op minimaal mbo-3 niveau en hbo werk- en denkniveau kan zich aanmelden. Deelnemers kunnen hun baan in de techniek combineren met lesgeven als hybride techniekopleider. De opleiding omvat 18 scholingsdagen in een periode van 10 maanden. De lessen starten na werktijd, in de namiddag en avond en worden gegeven door Fontys Hogeschool in samenwerking met Gilde Opleidingen op locatie Kasteel Hillenraedtstraat 1 in Roermond. Daarnaast loopt iedere deelnemer 80 uur stage bij een roc en/of vmbo-school in de buurt.