Statushouders oriënteren zich op de arbeidsmarkt tijdens een opleiding

19 sep 2019

13 jonge statushouders gaan ontdekken in welke branche ze in de toekomst willen werken, terwijl ze nog bezig zijn met inburgeren en een mbo-opleiding volgen. Na een arbeidsmarktoriëntatiefase start de stage in de branche die het beste bij hen past en waar kansen zijn om betaald werk te vinden na een Entreeopleiding (niveau 1): Retail, Installatietechniek, Mobiliteit, Horeca en Logistiek. Dit traject kwam tot stand in samenwerking met de Midden-Limburgse gemeenten en het project Talent in Bedrijf van Gilde Opleidingen.

Jonge statushouders hebben weinig kennis van de arbeidsmarkt bij het zoeken naar een opleiding of werk na hun inburgering. Ook voelen ze onder druk van hun sollicitatieplicht weinig ruimte om zich te oriënteren naar een opleiding of beroep. Tegelijkertijd is er een arbeidskrapte in genoemde branches.

Met dit traject bieden we de jongere statushouder de mogelijkheid om zonder druk van sollicitatieplicht zich te oriënteren en bij diverse branches te snuffelen voordat hij een keuze voor het leerwerktraject maakt. Tijdens deze bol-opleiding heeft de jongere recht op studiefinanciering. Na een succesvolle afloop van het traject heeft de kandidaat een mbo 1-diploma op zak en is ingeburgerd.

In een carrouselmodel gaan ze, gedurende 3 dagen per branche, onderzoeken en ondervinden wat de beroepen inhouden. Hiervoor zullen ze zoal bedrijven bezoeken, werknemers kort interviewen, een praktijkervaring opdoen. Van de 5 keuzebranches dienen ze minimaal 3 profielen te kiezen en te volgen. Alle combinaties zijn mogelijk doordat de dagen niet tegelijkertijd worden gepland.

De jongeren bepalen hierna hun definitieve profielkeuze waarna in de laatste maand van de oriëntatiefase (januari 2020) door de stagecoördinator van de school de matching met stagebedrijven plaatsvindt en sollicitatiegesprek(ken) volgen. Aansluitend volgen ze tot en met januari 2021 de opleiding (inclusief 2 dagen stage) waarbij de vaktheorie en vakvaardigheden gericht zijn op het profiel naar keuze.