Strijden
voor de winst

11 dec 2019

Fulltime stage lopen, een bijbaan en volleyballen in de eredivisie. Ellen Willems, tweedejaars student Retailmanager niveau 4, combineert het allemaal.
En dan maakt ze ook nog tijd voor familie en vrienden. Volgens Ellen zelf valt het allemaal wel mee: “Het valt best goed te combineren, maar alleen omdat school er zo goed mee omgaat.”

Het grootste deel van de week is Ellen op stage bij kledingzaak Only. 5 dagen per week, 15 weken lang, 36 uur per week. Dat valt niet mee, maar ze doet het met veel plezier. Elke week 36 uur maken, lukt helaas niet altijd. “Anders zou ik wel héél vroeg moeten beginnen elke dag. Ik geloof niet dat de winkel zo vroeg open is”, lacht ze. Gelukkig heeft haar stage ‘volleybalinvloeden’. “Mijn manager is een teamgenootje, dat komt goed uit. Zo kan ik makkelijk schuiven met mijn uren.” 

Veel plannen en zelf regelen 
Het vraagt veel plannen en organiseren. Ook buiten haar stageperiode. “Maar school is gelukkig soepel”, vertelt ze. Als ze vroeg moet trainen, mag ze eerder weg. Op voorwaarde dat ze alles wat ze mist, thuis  inhaalt. “Het is wel een geregel allemaal hoor, er is namelijk geen topsportregeling. Het is niet zo dat ik bepaalde vrijstellingen heb. Elke keer als mijn rooster verandert - en dat is vaak - regel ik zelf met de docenten dat ik eerder weg kan als dat nodig is. Maar goed, dit is het tweede jaar dat ik het zo doe, dus het went wel. Gelukkig kan ik altijd bij mijn mentor terecht.”

Hele avonden zoet
Vanuit school is het vaak haasten naar de training en dan is ze heel de avond zoet. “Op dinsdagen en donderdagen ga ik vanuit school met het hele team naar een fysiopraktijk om daar krachttraining te doen. Daarna hebben we een kwartiertje de tijd om in de zaal te zijn voor de zaaltraining.” Op donderdag is er zelfs aansluitend nog een wedstrijdbespreking. Hier bespreekt het team de tegenstanders van de week en hoe ze het spel gaan aanpakken. Rond 22.00 uur is ze klaar en kan ze lekker haar bed in. Want morgen gaat de wekker gewoon weer vroeg af.

Meer ambities
Je moet er natuurlijk iets voor over hebben als je ambities binnen het volleybal én in de verkoop hebt. En ze moet er ook wel iets naast doen, want van het volleyballen kan Ellen niet leven. Sterker nog: er zijn maar ongeveer 3 teams in de Eredivisie die betaald krijgen. En daar is het team van Ellen niet een van. Om bij te verdienen, werkt ze op zaterdag in een boerderijwinkel. Dat doet ze al jaren. Het was zelfs de reden dat ze de studie Verkoper op niveau 2 is gaan volgen een paar jaar geleden. Ze slaagde cum laude en besloot verder te studeren aan de opleiding Retailmanager niveau 4. “Ik vond het werk in de boerderijwinkel zo leuk, dat ik er verder in wilde. Ik krijg ook steeds meer taken. Ooit wil ik hogerop komen binnen de winkel. Daar liggen ook kansen.”

Een vrije avond, of niet?
Vooralsnog ziet Ellen geen nadelen in het volleyballen, werken en studeren tegelijkertijd. “Natuurlijk kan ik niet spontaan afspreken met familie en vrienden,
maar veel van mijn vriendinnen volleyballen ook. Dus die snappen dat wel.” Woensdagavond is meestal haar vrije avond, dan doet ze ‘lekker helemaal niks’. Behalve als er tóch een wedstrijd gepland wordt. “Ook dat is niet erg. Dat is waar ik het allemaal voor doe natuurlijk: met het hele team strijden voor de winst.”