Corona of geen corona: supermarktmanager Wouter van Heur (31) maken ze niet gek. De bedrijfsleider van Plus Crombach in Sint Odiënberg, die via een bbl-traject bij Gilde Opleidingen het vak leerde, bewaart altijd de controle en rust. En dat wordt zeker in deze tijden gewaardeerd, merkt hij in de praktijk.
Lege schappen, volle winkelwagens en nerveuze klanten. Ook bij de Plus-supermarkt in Sint Odiliënberg ging het in maart ‘los’. Wc-papier, pasta, rijst en conserven: de artikelen waren nauwelijks aan te slepen. “De werkdruk was enorm”, zo vat bedrijfsleider Wouter die eerste weken samen. “De vulploeg werkte verdeeld over drie tijdblokken en maakte overuren om de voorraad op peil te houden. De opgelegde coronamaatregelen maakten de belasting extra zwaar. Dat was voor ons reden om de productiviteitsnorm, het aantal collie per uur dat je moet vullen, te versoepelen. Die norm is namelijk niet haalbaar als je steeds 1,5 afstand moet bewaren en je klanten optimaal te woord wil staan.”
Zoals een goede manager betaamt, heeft Wouter oog en aandacht voor zijn personeel. Nog voordat de storm losbarstte in de supermarkt, nam hij de medewerkers mee in wat er komen ging en toonde hij begrip voor hun zorgen. Ouders van vulploegmedewerkers kregen een brief met tekst en uitleg en collega’s die op drukke tijden liever niet wilden werken, mochten thuisblijven. Ook begon de vulploeg pas later op de avond, als het wat rustiger was in de winkel, met vullen. Zijn belangrijkste advies aan het personeel? Bewaar de rust, blijf netjes en ga niet met de klant in discussie. Als het te erg wordt, roep je de bedrijfsleider erbij. “Gelukkig is dat bij ons niet nodig geweest. We zijn een dorpswinkel. Een enkeling uitgezonderd, reageerden klanten erg begripvol.”