In Noord- en Midden-Limburg heeft de Techniekketen een kleine revolutie teweeggebracht met de doorlopende leerlijn. Opmerkelijk is dat in een regio waar de bevolking krimpt, de instroom van leerlingen en studenten toegenomen is. Ten opzichte van 2014 is het aantal instromers in de techniek gegroeid met 11% bij de vmbo-scholen, 21% bij Gilde Opleidingen en 9% bij Fontys Venlo. De samenwerking heeft mede geleid tot dit succes. 4 jaar geleden startte dit avontuur dat succesvol, innovatief, enerverend en leerzaam is. De eerste groep van 15 leerlingen van Het Kwadrant in Weert beet de spits af. Dit jaar zijn er maar liefst 62 begonnen.
Sterke behoefte aan technische werknemers in de regio
Gilde Opleidingen, Fontys Venlo, Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML), Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO). Samen hebben zij de doorlopende leerlijnen vmbo-mbo ontworpen waarbij het laatste jaar vmbo is gecombineerd met het eerste jaar in het mbo. Ook de gemeenten en het regionale bedrijfsleven zijn intensief bij de keten betrokken. “Die samenwerking van onderwijs, overheid en ondernemers is essentieel. We hebben elkaar keihard nodig. Het barst in onze regio van het midden- en kleinbedrijf, waarbij techniek een grote rol speelt. Er is een sterke behoefte aan met name technische werknemers, nu en in de toekomst”, vertelt Han van Helmond, projectleider Techniekketen Noord- en Midden-Limburg.
Al jong een bewuste keuze
Jongeren kiezen al op hun 12e bewust voor het vakgebied en starten op het vmbo in Het Kwadrant, Het Bouwens en Raayland College. Nog voor het behalen van hun vmbo-diploma stromen ze bij Gilde Opleidingen in op de locaties Hagerhofweg in Venlo, Kasteel Hillenraedtstraat in Roermond, CIVIL Kerkeveldlaan in Roermond of Bouwmensen in Horst. Omdat de jongeren zo jong kiezen voor techniek hebben ze een voorsprong op andere middelbare scholieren: ze krijgen maar liefst 10 uur technische les per week in plaats van de reguliere 2 uur.
Allemaal al een baan
Na hun opleiding zijn ze klaar voor het echte werk. Steeds vaker krijgen ze al een baan aangeboden, voordat de opleiding is afgerond. Werkgevers in de regio zijn erg blij met deze goed opgeleide vakmensen met hart voor de zaak en passie voor het vakgebied. Natuurlijk zijn er ook studenten die bijvoorbeeld hebben gekozen voor mechatronica of logistiek en die nog verder willen leren. Zij kunnen een hbo-studie gaan volgen bij bijvoorbeeld Fontys in Venlo.
Techniekketen Noord- en Midden-Limburg is mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg, Platform Bèta Techniek, Keyport en Regio Venlo.