Tweede traject ‘duaal bol’ voor jonge statushouders van start

7 sep 2020

Midden-Limburgse gemeenten en het project Talent in Bedrijf van Gilde Entree Onderwijs hebben een ‘duaal bol’ traject opgezet voor jonge statushouders. De eerste groep is in februari 2020 begonnen aan hun arbeidsmarkt oriëntatiefase en zijn gestart met de opleiding en stage van hun keuze. Op 1 september is de tweede groep jonge statushouders gestart met ontdekken in welke branche ze in de toekomst gaan werken terwijl ze nog bezig zijn met inburgeren en tegelijkertijd een mbo-opleiding volgen.

Tiebe is zo’n jonge statushouder uit de eerste groep:
“Mijn naam is Tiebe Habtab ik ben 21 jaar oud en ik kom uit Eritrea. Daar woonde ik samen met mijn familie met twee zusjes en twee broertjes.

Mijn vader is timmerman en mijn moeder zorgt voor ons gezin. Ik ging in Eritrea naar school en In 2015 ben ik naar Nederland gekomen. Ik verblijf nu zelfstandig in Wessem. Voor hulp kan ik bij mijn docent en andere mensen terecht. Ik werk bij McDonalds in Roermond. Ik vind dat een mooie plek en de mensen waarmee ik werk zijn erg vriendelijk. In Eritrea heb ik samen met mijn moeder een klein winkeltje gehad. Ik wilde altijd al verkoopster worden en daarom ben ik sinds vorig jaar aan een opleiding begonnen bij Gilde Opleidingen, op niveau 1. Dit samen met nog meer anderstalige jongeren in de duaal-groep. We hebben eerst allerlei profielen bekeken en ik heb gekozen voor retail.

Ik heb 5 maanden stage mogen lopen bij het Kruidvat in Roermond. Dat ging heel goed. Ik vond het ook leuk. Intussen heb ik zelf mijn inburgering gehaald en geregeld. Ondanks corona heb ik al mijn toetsen gehaald. Dit schooljaar start ik in de reguliere groep 'Retail' en hoop in februari mijn diploma te gaan halen.”

Ook interesse in een duaal-traject? Neem dan contact op met Leren en Werken