Uitnodiging voor onthulling oorlogsmonument

13 feb 2020

Bike2Honour. Fietsen om te eren. Dat gaan 25 studenten en 4 begeleiders van Gilde Instituut voor Veiligheid doen. Ze vertrekken op Valentijnsdag naar Engeland om de zoon van soldaat Richard Sydney Huitt te bezoeken. De Britse soldaat is op 12 kilometer van Roermond gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog op 24 januari 1945, met de bevrijding dus in het vizier. Richard jr., de zoon van de gevallene, is inmiddels 76 en zijn laatste wens is het bezoeken van het graf van zijn vader op de militaire begraafplaats in Nederweert. Met de inzameling van sponsorgeld via het project Bike2Honour proberen ze dit voor elkaar te krijgen.

In Hull zal de groep Richard jr. ontmoeten en als dankjewel een oorlogsmonument schoonmaken met in het achterhoofd de oorlogshelden van toen en hun strijd om onze vrijheid. De Nederlandse eerbrengers zakken dan af richting Normandië, waar Richard sr. voet aan wal zette in 1944. In de tussentijd doen ze allerlei plaatsen aan die belangrijk waren in de geschiedenis van de gesneuvelde Brit en zijn Britse tankbemanning: het Royal Tank Regiment en de trainingsgebieden.

In de plaats Caen springen de studenten op mountainbikes voor een estafette naar het graf van de militair in Nederweert. 620 kilometer fietsen in 24 uur zonder te stoppen. Het is exact de route die Richard en vele andere oorlogshelden zo’n 75 jaar geleden te voet hebben afgelegd.

Op 20 februari komen ze in de Midden-Limburgse plaats aan. Na de ceremonie waarbij ze de medailles naar Richard sr. terugbrengen, vervolgt de groep hun weg op de mountainbike richting het eindpunt: hun school aan de Kasteel Hillenraedtstraat 1 in Roermond. Alhoewel er meer kippenvelmomenten zijn deze trip, zullen de kilometers richting Roermond bij de deelnemers maar zeker ook bij de toeschouwers voor kippenvel zorgen. De studenten worden namelijk vergezeld door motoren en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij Gilde Opleidingen wordt rond 14.00 uur een monument onthuld ter ere van Richard Sidney Huitt en alle andere gevallenen. Het zijn bankjes met een natuurstenen plaquette met opschrift.

Raimondo Bogaars, militair instructeur en een van de initiatiefnemers, vertelt: “We willen ervoor zorgen dat de zoon van Richard Huitt en zijn echtgenote het graf van hun (schoon)vader kunnen bezoeken. Het is een heel grote wens van hen. Met het project Bike2Honour willen we dat voor elkaar krijgen. We zijn daarom een sponsoractie begonnen. Het geld dat we ophalen wordt gebruikt voor de reis van de studenten, de bekostiging van het monument en de overtocht van de Richard jr. en zijn echtgenote naar Nederland. We hebben al best wat geld bij elkaar, maar we kunnen nog veel meer gebruiken. Zou mooi zijn als het lukt! Het resterende geld is bestemd voor het veteraneninstituut.”