Ultieme leerervaring: denken als een echte hacker

29 sep 2020

Onder begeleiding van het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid Limburg scannen mbo-studenten van Gilde ICT College de digitale veiligheid van MKB-bedrijven in Midden-Limburg. Een waardevolle praktijkervaring waarmee ze ondernemers bewust maken van de mogelijke risico’s.

Meer dan de helft van de ondernemers in ons land krijgt te maken met cybercriminaliteit. In de meeste gevallen gaat het om diefstal van gegevens via phishing, het gijzelen van software of identiteitsfraude. Wereldwijd veroorzaken internetcriminelen jaarlijks 500 miljard euro aan schade, zo heeft het beveiligingsbedrijf McAfee berekend. In Nederland gaat het om zo’n 10 miljard euro.

Opvallend genoeg maken veel ondernemers zich desondanks nog weinig tot geen zorgen. Ze denken dat het niet zo’n vaart zal lopen of gaan er vanuit dat hun ICT-specialist de risico’s wel in beeld heeft. “Omdat cybercrime voor veel mensen een abstract begrip is, worden de gevaren nog onderschat. Iedereen weet dat je geen steen door iemands ruit mag gooien. Bij een cyberaanval - het gooien met een digitale steen - is die beleving heel anders omdat je niet direct ziet en voelt wat er gebeurt. Voor de organisatie die gehackt wordt, kan zo’n aanval echter verstrekkende gevolgen hebben”, zegt ethisch hacker Erik van der Heijden van CybersecurIT in Kelpen.