Veteraan Izzy (93)
vertelt over de oorlog

24 sep 2018

Veteraan Izydor (Izzy) Pokorny (93) bezocht donderdag Gilde Instituut voor Veiligheid op de Kasteel Hillenraedtstraat in Roermond. De geboren Pool deelde zijn bijzondere levensverhaal met 30 studenten Veiligheid en Vakmanschap, de vooropleiding voor defensie. Pokorny werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen mee te vechten aan de Duitse kant. Wonder boven wonder wist hij te overleven, werd ingelijfd door de Britten en is voor de geallieerden gaan vechten.

"Polski, Polski, nicht schiessen"
Op zijn 14e werd Pokorny door de Duitsers gedwongen tot dwangarbeid in Auschwitz. Op zijn 18e moest hij net als veel andere Poolse soldaten het Duitse leger in. Als kanonnenvoer. Izzy belandde in Italiƫ, waar hij de slagen bij Monte Cassino wist te overleven. Hij werd daar ontdekt door de Amerikanen en bijna doodgeschoten. De woorden "Polski, Polski, nicht schiessen" hebben hem gered. Het Poolse leger had namelijk een groot aandeel gehad in enkele overwinningen op de Duitsers. De Amerikanen brachten hem onder bij de Britten en uiteindelijk belandde hij voor de geallieerden als tankbestuurder in Egypte, waar hij het einde van de oorlog meemaakte.

Heb jij ook interesse in een opleiding Veiligheid en Vakmanschap? Bekijk dan de mogelijkheden. En bezoek zeker onze open dag op zondag 18 november tussen 10.00 uur en 15.00 uur.