Waarschuwing:

nepnieuws corona

4 mrt 2020

De MBO Raad waarschuwt voor nepnieuws; op dit moment circuleren op social media nepberichten over corona-besmettingen op mbo-scholen. Helaas hebben we vandaag geconstateerd dat er ook nepnieuws over corona-besmettingen bij Gilde Opleidingen is verspreid. Het betreft een bericht via ad.nl over 3 besmettingen bij Gilde Opleidingen in Roermond. Het AD heeft ook bevestigd dat dit nepnieuws is.

Als er nieuws is over eventuele corona-besmettingen zullen wij altijd zelf, al dan niet samen met de GGD, rechtstreeks studenten, ouders en medewerkers informeren. Inclusief richtlijnen over hoe te handelen.

Hoe zijn nepberichten te herkennen?
De berichten zijn in de vormgeving bijna niet van echt te onderscheiden door het gebruik van de logo’s van betrouwbare landelijke en regionale nieuwsbronnen. Bij het lezen van de berichten valt op dat ze inhoudelijk ongeloofwaardig en onzorgvuldig geschreven zijn. De nepberichten zijn dus te herkennen aan de schrijfstijl en een nep/onlogische url. Bovendien worden de berichten verspreid als gefotoshopte screenshots.

Vragen?
Bij twijfel of vragen over de juistheid van een nieuwsbericht kunnen studenten en/of hun ouders en medewerkers het beste direct contact opnemen met de school zelf. Ook kunt u de nieuwsbron die gebruikt wordt checken of het bericht daar inderdaad vandaan komt.