De zorg zit te springen om personeel. Gilde Zorgcollege en zorgorganisatie Proteion zetten alles op alles om zoveel mogelijk nieuwe medewerkers aan te trekken. Ben jij er een van?
Opleidingen op maat voor zij-instromers
Ben je uitgekeken op je baan en denk je aan een toekomst in de zorg, dan is het de moeite waard om met Gilde Zorgcollege contact op te nemen. “Samen met zorgaanbieders ontwikkelen we opleidingen op maat voor elk type ‘zij-instromer’”, vertelt Jos Hegeman, directeur van Gilde Zorgcollege, “Specifiek voor het opleiden van zij-instromers werken we heel intensief samen met zorg- en welzijnsorganisaties, waaronder Proteion.” HR-coördinator Lonneke Peters van Proteion: „Afhankelijk van de wensen en de achtergrond van de zij-instromers die zich bij ons of bij Gilde Zorgcollege melden, kijken wij of ze het beste verzorgende, verpleegkundige, helpende of zorghulp kunnen worden.”
Veel zij-instromers nodig
De zij-instromers gaan werkend leren: ze krijgen een arbeidsovereenkomst en zitten daarnaast een dag per week in de schoolbanken. Hoe lang de omscholing duurt, hangt onder meer af van de gekozen opleiding, de vooropleiding en de ervaring. De vakscholen Gilde Zorgcollege, Gilde School voor Pedagogiek en Gilde Academie voor Medisch Assisterenden in Noord- en Midden-Limburg tellen zo’n vierduizend studenten. Ongeveer een kwart daarvan zijn zij-instromers. “We kunnen er nog veel meer gebruiken”, vertelt Jos Hegeman.
Personeelstekort in de zorg
Vreemd is het niet dat de zorg met een personeelstekort zit. Nederland vergrijst en wordt steeds ouder, zodat er steeds meer verzorgende handen nodig zijn. Lonneke Peters: „Tegelijkertijd gaat ook een deel van het zorgpersoneel met pensioen.” Het aantal moeilijk vervulbare vacatures groeit. In 2018 zijn er naar schatting ruim 130.000 nieuwe vacatures ontstaan in de zorg. Voor 2019 gaat UWV uit van een stijging naar meer dan 140 duizend vacatures. Het aandeel werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures neemt nog steeds toe. Als gevolg van de krimp en grote zorgvraag loopt het tekort in deze regio verhoudingsgewijs nog sneller op.
Maak het verschil in de zorg
Het werk in de zorg is sowieso aan het veranderen, zegt Lonneke Peters. „Vroeger was het vooral lichamelijke zorg die je moest geven. Nu we steeds ouder worden, zie je dat dementie en eenzaamheid en daarmee het sociale aspect een steeds belangrijker onderdeel van het werk in de zorg aan het worden is. Dat maakt het werk soms complexer, maar tegelijkertijd ook uitdagender.” In de zorg kun je het verschil gaan maken, het is werk wat er toe doet en ‘zin en voldoening geeft’.
Ben je uitgekeken op je baan? Of wil je gewoon eens iets anders?
Dan is een baan in de zorg misschien iets voor jou. Neem contact op met Karin Kleinen, coördinator Loket Zorg & Welzijn (06 108 341 95), of mail naar loketzorgwelzijn@rocgilde.nl om dit te onderzoeken.
Bron: De Limburger 19 maart 2019