Allround schoonheidsspecialist (Wellness)

Studierichting
Wellness en beauty
Locatie
Venlo - Groenveldsingel
Niveau
4
Leerweg
bol
Sector
Hospitality & Wellness
Duur
3 jaar
Start
na de zomervakantie

Basis informatie

Iemand die er aantrekkelijk en verzorgd uitziet voelt zich vaak ook goed. Als schoonheidsspecialist kun jij daarvoor zorgen. Je kunt goed met mensen omgaan. Daarnaast kun je zelfstandig en hygiënisch werken. Je werkt graag met je handen en kunt goed luisteren, je bent geduldig en kunt je goed inleven. Je bent zeer zorgvuldig, dit is belangrijk bij onder andere de huidverzorging. Nauwkeurigheid heb je nodig als je bijvoorbeeld nagels in de gewenst vorm vijlt, nagels lakt of wenkbrauwen epileert. Je gebruikt je creativiteit om een goede make-up samen te stellen en aan te brengen.  


 • ondernemend handelen
 • zorgvuldigheidZorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures.
 • zelfstandigheid
 • op behoeften van klant richten
 • nauwkeurigheid
 • adviseren
 • leidinggevenLeiding geven aan anderen, anderen aanspreken op gedrag. Werkzaamheden, verantwoordlijkheden en bevoegdheden gericht kunnen overdragen.
 • inlevingsvermogenJe in anderen kunnen verplaatsen en goed reageren op gevoelens van anderen.
 • dienstverlenendZien wat een ander nodig heeft en hiernaar handelen, dit kan zowel op sociaal- als op zakelijk gebied zijn.
 • flexibelJe gedrag kunnen veranderen als de situatie verandert of als dit nodig is om een doel te bereiken.

 • Theoretische moeilijkere opleiding.
 • Ook werken in het weekend.
 • Vakontwikkelingen bijhouden.
 • Make-up opbrengen is slechts klein deel van de opleiding.
 • Langere schooldagen.
 • Extra kosten materialen circa € 185.

Je klanten komen bij jou voor verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen. Je reinigt en verzorgt hun huid, voert verschillende soorten massages uit en brengt make-up aan. Je geeft advies over de behandeling van huidproblemen en je verkoopt (cosmetische) producten. Je geeft diverse specialistische behandelingen, zoals het bestrijden van acne, pincements- of bindweefselmassage, shiatsu en wellnessgeoriënteerde behandelingen.

Behandelplannen opstellen, bijhouden en voorbereiden en de administratie bijwerken zijn ook klussen die jij uitvoert. Daarnaast beheer je de voorraad en analyseer je de de markt. Ook geef je leiding aan je medewerkers.

Je kunt aan de slag in een (inter)nationale wellness-, spa- en/of thermenomgeving, bijvoorbeeld een luxe hotel, vakantiepark, fitnesscentrum of beautyfarm. Of je begint een eigen schoonheidssalon. Werken op een cruiseschip of als trainer of vertegenwoordiger bij een cosmeticaleverancier kan ook.


Je wordt geplaatst in deze opleiding als je voldoet aan een van de volgende criteria. Ook als je verwacht binnenkort een van de genoemde diploma’s te behalen, kun je je aanmelden. Als je niet voldoet aan een van de criteria nodigen we je uit voor een oriëntatiegesprek waarin we dieper ingaan op jouw kennis, vaardigheden en motivatie.

 • Diploma gemengde leerweg.
 • Diploma theoretische leerweg.
 • Overgangsbewijs 3-4 havo.
 • Mbo-diploma niveau 3 schoonheidsspecialist (

Tijdens je opleiding krijg je onder andere te maken met saunaleer, food, reservations, moderne vreemde talen en hospitality. Daarnaast loop je stage in een internationale wellnessomgeving. Op school hebben we een uitdagende leeromgeving, salon @PUUR, waar betalende gasten komen.

Onderdelen die tijdens je opleiding aan bod komen:

 • Specialistische- en wellnessgeoriënteerde behandelingen:
  • aroma- en thalassotherapie,
  • bruiningsmethoden,
  • kleuradvisering,
  • hoofdhuid- en oormassage,
  • afslankmethoden,
 • Huidanalyse, behandelingsplan, lichaams- en gelaatsbehandelingen.
 • Cosmetische, hand-, nagel- en voetverzorging.
 • Basistechnieken make-up. 
 • Hygiëne, arbo en milieu.
 • Productkennis, kennis van werkstoffen in producten.
 • Nederlands, Engels, ondernemen, rekenen, Loopbaan en burgerschap.
 • Plannen en organiseren.
 • Leidinggeven en ondernemingsplan opstellen.

De opleiding bestaat uit theorie- en praktijklessen, lessen in brancheoverstijgende vakken, salontraining, het organiseren van arrangementen voor gasten en stages waar je de behandelingen oefent en toepast op klanten.

Tijdens je opleiding moet je laten zien dat je alle beroepscompetenties beheerst. Heb je een bepaald onderdeel onder de knie, dan sluit je het af met een examen (Proeve van Bekwaamheid).

Expert of Wellness
Een ambitieus plusprogramma waarmee uitblinkende studenten van de opleiding Wellness zich verder kunnen specialiseren en ontwikkelen. Ongeveer twintig eerste- en tweedejaars studenten krijgen de kans zich te ontwikkelen tot Expert of Wellness.

Het programma, dat uit lifestyle, happiness en business bestaat, is zeer afwisselend, met masterclasses door gedreven en deskundige vakmensen, trainers en mensen uit het bedrijfsleven en de publieke sector. Door deel te nemen aan dit programma, behaal je een extra certificaat bovenop je diploma, en vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt of vervolgopleiding.


Met het diploma Allround schoonheidsspecialist (Wellness) kun je verschillende hbo-opleidingen gaan doen. Bijvoorbeeld Huidtherapie, Diëtiek, Fysiotherapie of Vitaliteitsmanagement.


Je maakt kosten voor leermiddelen en materialen. Houd rekening met ongeveer € 750,-- in het eerste leerjaar. Daarnaast dien je een laptop aan te schaffen.

Microsoft maakt het voor Gilde Opleidingen mogelijk om Microsoft Office 365 aan studenten aan te bieden. Het is dus niet nodig om een aparte Microsoft Office licentie aan te schaffen, deze is via Gilde Opleidingen te verkrijgen.

Klik hier voor de systeemvereisten laptop.


Vanaf schooljaar 2016-2017 zijn keuzedelen voor alle startende studenten onderdeel van hun mbo-opleiding. Een keuzedeel is feitelijk een schoolvak. Keuzedelen vormen een meerwaarde voor je opleiding en zijn een plus op je diploma. Ze helpen je om je vakkennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen. Ook zijn er keuzedelen die je ondersteunen bij een eventuele doorstroom naar het hbo. Je mag uit een bepaald aanbod zélf kiezen welke keuzedelen je wilt gaan volgen.

Iedere student die in 2016-2017 start met een mbo-opleiding gaat verplicht werken met keuzedelen. Voor alle studenten die eerder gestart zijn met hun opleiding geldt dit niet. Zij blijven het bestaande lesprogramma volgen.

Welke keuzedelen wij aanbieden lees je hier.
Specifieke opleidingsinfo
Lesgeld

Ben je 16 of 17 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je voor het schooljaar 2017-2018 € 1.137. Dit bedrag wordt jaarlijks door de minister aangepast en geïnd.

Is de financiële situatie van jouw ouders/verzorgers zodanig (denk aan bijstandsniveau) dat jij daardoor niet de opleiding kunt volgen die jij wilt, dan kan de Commissie Studentenfonds uitkomst bieden. Klik hier voor meer informatie over de Commissie Studentenfonds van Gilde Opleidingen.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e heb je recht op studiefinanciering (de eerste betaling krijg je het eerstvolgende kwartaal na je 18e verjaardag).

Meer informatie vind je op duo.nl. De minister heeft een aantal vragen beantwoord. Check ze hier.

Tegemoetkoming studiekosten

Ben je nog geen 18 jaar, dan kun je vallen onder de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten. Klik hier voor meer informatie.

Reiskostenvergoeding

Studenten die op 1 januari 2017 een voltijd mbo-opleiding volgen kunnen nu een OVchipkaart aanvragen. Oók als ze nog geen 18 jaar zijn.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze OV moet je bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning type II, III of IV hebben. Op de website van DUO staan alle voorwaarden.

Let op: de voorwaarden verschillen per opleidingsniveau!

Aanvragen?

De aanvraag wordt ingediend op de website van DUO. Klik op het onderwerp mbo’er, vervolgens op reisproduct regelen en kijk dan bij reisproduct onder de 18.

EVC

Heb je veel werkervaring maar nog geen diploma? Neem dan contact op met ons EVCPunt.

E-mail: evc@gildeopleidingen.nl
Telefoon: 088 468 20 10

Gilde Opleidingen is een erkend EVC-aanbieder. EVC staat voor erkennen van eerder verworven competenties.

Taal en rekenen

Goede taal- en rekenvaardigheid maken je meer succesvol in je opleiding en beroep. Landelijk zijn er niveaus bepaald die je als student moet bereiken. Voor alle niveaus komen er centrale examens voor taal en rekenen. Aan het begin van het schooljaar word je getest op je rekenvaardigheid en je taalvaardigheid Nederlands. Gilde Opleidingen heeft een toets- en hulpprogramma waarmee je eventuele achterstanden snel kunt wegwerken.

Maatwerk

Voor sommige opleidingen kun je op basis van eerder behaalde resultaten vrijstelling(en) krijgen. Het gaat hierbij om vrijstelling van onderwijs én examinering. Je volgt dan een verkort of versneld traject. De toelating tot dit traject en de vrijstelling(en) stellen we per persoon vast. We nodigen je dus altijd uit voor een oriëntatiegesprek waarin we dieper ingaan op jouw kennis, vaardigheden en motivatie.

Verkorten of versnellen?

We spreken over een verkort traject als je vanwege vrijstellingen bepaalde onderdelen niet hoeft te doen. Bij een versneld traject volg je het gehele programma, maar ga je versneld door de stof heen. Beide trajecten zijn korter dan de reguliere opleidingsduur en voor beide trajecten dient op basis van eerdere opleidingen en eerder behaalde resultaten onderbouwd te worden waarom je dit traject mag/kan volgen.

Disclaimer

Schooljaar 2018-2019

De tekst en inhoud van deze opleidingskaart is met grote zorgvuldigheid samengesteld en wordt met regelmaat geactualiseerd. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Let op! Opleidingen starten alleen bij voldoende deelname.


Snel vraagje!

Om je beter te kunnen helpen willen we graag van je weten of je een ouder of (toekomstig) student bent!