Beveiliger, niveau 2

Jij houdt alles scherp in de gaten

Beveiliger, niveau 2

Festivals, vliegvelden, overheidsgebouwen en winkels: ze zijn allemaal afhankelijk van goede beveiligers om de orde en rust te bewaren. Bij de opleiding Beveiliger leer je alle kanten van het vak: van regels en wetten tot zelfverdediging. Ben jij alert, betrouwbaar, stressbestendig en klaar voor deze uitdaging?

Opleiding

bol-opleiding
Een goede beveiliger is van alle markten thuis. Je leert daarom bijvoorbeeld branden blussen en ontruimingsoefeningen begeleiden, maar volgt ook lessen in zelfverdediging en weerbaarheid. Als beveiliger krijg je te maken met veel regels en wetten. Daar besteden we tijdens je opleiding volop aandacht aan. Tijdens je bol-opleiding loop je ook stage. Let op: voordat je kunt beginnen op je stageplaats moet je voldoen aan de voorwaarden van een antecentenonderzoek bij Justitie. Wat dit betekent wordt besproken tijdens de infoavonden en je intakegesprek. Je examens leg je extern af bij Stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB). Naast alle vakken die om veiligheid draaien, krijg je ook nog Nederlands, rekenen en Engels.

bbl-opleiding
Tijdens de bbl-opleiding tot beveiliger ben je in dienst bij een beveiligingsbedrijf waarbij je de praktijk volgt. Bij het Gilde Instituut voor Veiligheid ondersteunen we je bij het theoretische gedeelte van de opleiding. Je leert surveilleren, rapporteren en preventief toezicht houden. Als beveiliger krijg je te maken met veel regels en wetten. Hier besteden we volop aandacht aan. Daarnaast leer je levensreddend handelen, brandpreventie en -bestrijding. Ook krijg je lessen in zelfverdediging en weerbaarheid. Na een selectieperiode word je gestationeerd op een of verschillende locaties in Limburg. Tijdens je stage krijg je opdrachten en doelen die je uitwerkt op locatie. 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Leuk én praktisch! 

Let op!

 

 • Voor de bbl-opleiding: Deze opleiding wordt alleen opgestart bij voldoende aanmeldingen. Uiteraard houden we je hierover op de hoogte.

 

 

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo basis of kader
 • diploma mavo of vmbo-t
 • gemengde leerweg: een diploma mavo-vbo of vmbo 
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma entreeopleiding

Voorafgaand aan de opleiding krijg je een intakegesprek. Als je nog geen werk hebt kunnen we je gegevens, als je dat wilt, in sommige gevallen doorgeven aan een van onze partners. Daar kun je dan solliciteren.

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat 1 (BOL en BBL)
insert_chart Niveau 2
near_me Leerweg:
 • BOL
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar (BOL), 1 jaar (BBL)
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Cursusgeld BBL

 • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Lesgeld BOL

 • €1.357,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten BBL
Ongeveer € 300,- voor boeken en licenties.

Extra kosten BOL
Ongeveer €800,- voor boeken en kleding. Exclusief aanschaf laptop.

STAP-subsidie
Voor deze BBL-opleiding kun je in aanmerking komen voor een STAP-subsidie. Meer informatie; bezoek de infopagina.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Voor de bbl-opleiding moet je 18 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van je rijbewijs.

 

De praktijk

In Nederland kun je als beveiliger alle kanten op. In de praktijk word je ingezet bij beveiligingsopdrachten van particulieren, overheid, maatschappelijke organisaties, zorginstellingen of penitentiaire inrichtingen. Je werkt voor personen, kantoren, winkels, fabrieken of als beveiliger bij evenementen. Een beveiliger verricht controle rondes en kijkt of er geen rare dingen gebeuren. Je zorgt voor de preventieve afhandeling. Uiteraard houd je toezicht op de veiligheid en naleving van huisregels en de wet- en regelgeving en bent tegelijkertijd een gastheer/-vrouw. 

Je kunt ook ingezet worden als mobiel surveillant, waarbij je met een dienstvoertuig van en naar opdrachtgevers rijdt voor sluitrondes, controles, alarmopvolgingen of hulpverleningen. Je bent alert, werkt preventief en als het nodig is reageer je direct op onregelmatigheden. Je kijkt of alles veilig is, doet toe- en uitgangscontroles, en je informeert bezoekers van een locatie over huisregels en veiligheidsvoorschriften. Daarnaast is het mogelijk dat je systemen moet bedienen voor communicatie, alarmen en brandmeldingen, camera’s en meer. Het is een spannende en soms heftige baan. 

Je werktijden zijn vaak niet standaard, want juist ’s avonds en ’s nachts is er vaak extra behoefte aan een goede beveiliger zoals jij. Een ding is zeker: beveiliger is een uitdagende en afwisselende baan!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 1.600,- en € 2.000,- bruto per maand. Door onregelmatigheidstoeslagen is het netto vaak meer.
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • De plaatsingscriteria en toelatingseisen staan op de opleidingspagina van iedere opleiding onder het kopje Vereiste vooropleiding.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

 • Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor schooljaar 2023-2024 is dit:

  periode van  tot en met 
  1 Start schooljaar  
  2    
  3    
  4   Einde schooljaar
 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.

 • Bovenop de basisuitrusting school (zie faq Wat betekent basisuitrusting school?) en onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik (zie faq Wat betekent onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik?) kan de school extra activiteiten of faciliteiten aanbieden. Deze zijn vrijwillig, niet noodzakelijk voor het volgen van de opleiding en het behalen van een diploma, maar hebben wel een meerwaarde voor de opleiding. Hiervoor kan de school een bijdrage vragen. De keuze om hiervan gebruik te maken is aan jou en kan niet verplicht worden gesteld.

  Tijdens een informatiebijeenkomst worden de kosten besproken. Ben je daar niet bij geweest? Neem dan even contact op met het Infopunt. Dat kan gemakkelijk per mail info@gildeopleidingen.nl. Zorg wel dat je je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum vermeldt. Bellen kan ook via telefoonnummer +31 88 468 20 00.

 • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
  • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
  • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
  • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
  • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

  Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

  Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

  In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.

   

 • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.