Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Jij begeleidt mensen

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Jij ziet de talenten en behoefte van mensen. Je kijkt niet naar problemen, maar naar mogelijkheden. Mensen voelen zich op hun gemak bij jou. Dat komt goed uit als jij aan het werk gaat in bijvoorbeeld de gehandicapten- of ouderenzorg. Je kunt bovendien tegen een stootje en weet van aanpakken. Het werkveld is klaar voor jou!

Opleiding

Werken met mensen leer je niet uit boeken. Daarom is de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg een combinatie van theorie en praktijk. Naast de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap krijg je beroepsspecifieke theorie over bijvoorbeeld de anatomie van het menselijk lichaam, verschillende ziektebeelden, beperkingen en aandoeningen of methodieken om de eigen regie te vergroten.

Je leert ook om een zorgplan op te stellen op basis van de mogelijkheden, leefsituatie en behoefte van de cliënt. En om hier vervolgens de regie over te voeren. Jouw focus ligt op het herstel, behoud of de ontwikkeling van zelfstandig functioneren van de cliënt. Daarnaast stuur je ook collega's aan.

Kortom je leert alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan in dit werkveld. Of het nu te maken heeft met het begeleiden van cliënten individueel of in groepsverband. Het organiseren en coördineren van activiteiten of organisatie gebonden taken of het begeleiden van collega’s.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

 

In het eerste leerjaar krijg je gezamenlijk les met studenten van de opleiding Sociaal Werker. Ook bij deze opleiding staat het begeleiden van mensen met uiteenlopende hulpvragen centraal. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je in het eerste studiejaar breed te oriënteren op beide werkvelden en doelgroepen. Zo kun je onderzoeken wat het beste bij jou past. Gedurende je opleiding maak je een definitieve keuze qua afstudeerrichting.

Beroepshavo in Venlo

Kies je voor de opleiding in Venlo dan kun je je daarnaast inschrijven voor de Beroepshavo. Je krijgt naast je mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Zie onderaan de pagina voor meer informatie bij veelgestelde vragen.

 

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma beroepsgerichte opleiding (niveau 2)
 • diploma vakopleiding (niveau 3)

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat 1 (BBL)
 • Roermond - Kerkeveldlaan 1 (BOL)
 • Venlo - Groenveldsingel 40 (BOL en BBL)
 • Venray - Henri Dunantstraat 40 (BOL en BBL)
 • Weert - Drakesteyn 5 (BOL)
 • Weert - Vogelsbleek 5 (BBL)
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BOL
 • BBL
insert_invitation Duur: 3 jaar
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Cursusgeld BBL

 • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Lesgeld BOL

 • €1.357,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Kosten leermiddelen
Exclusief keuzedelen ongeveer €245,- per schooljaar (totale kosten gedeeld door aantal leerjaren). Exclusief aanschaf laptop. Kosten kunnen dus per jaar hoger/lager zijn.

 

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Communicatief sterk
Communicatief sterk
Creatief
Creatief
Mensenkennis
Mensenkennis
Zelfstandig
Zelfstandig
Zorgzaam
Zorgzaam

De praktijk

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke heb jij een helikopterview over alles wat er gebeurt rondom de zorg van je cliënten. Een plek waar jij werkzaam kan zijn is bijvoorbeeld een kleinschalige woonvorm, daklozentehuis, psychiatrisch centrum, zorgboerderij, verzorgingstehuis, asielzoekerscentrum, sociale werkvoorziening of justitiële inrichting. Je werktijden zijn afwisselend.

De doelgroep waarmee je te maken krijgt is dus heel divers. Denk aan cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke/lichamelijke beperking, met een of meerdere ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte/psychiatrische ziekte of met een verslaving, dak- of thuisloos zijn.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.100,- en € 2.700,- bruto per maand
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten
school
Hbo Pedagogiek (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

 • Schrijf je in voor jouw gekozen mbo-opleiding. Na je aanmelding voor die opleiding, ontvang je een brief of e-mail met informatie over Beroepshavo en een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kun jij je inschrijven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je mentor.

 • Beroepshavo is een opleidingsvariant binnen Gilde Opleidingen voor als je met een goede basis wilt doorstromen naar het hbo of met een bredere basis wilt starten op de arbeidsmarkt. Je krijgt naast je reguliere mbo-opleiding een extra pakket met 1 of 2 havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. 

  Wat brengt Beroepshavo jou?

  • Je wordt dubbel gekwalificeerd (mbo plus havo-vakken)
  • Krijgt meer regie op jouw loopbaan
  • Wordt extra voorbereid op het hbo
  • Maakt jou tot een breed geschoolde, zelfstandige professional die klaar is voor de arbeidsmarkt.