Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties

Jij maakt werk van engineering

Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties

Jij ontwerpt woningen, kantoren, fabrieken en ziekenhuizen. Alles moet klaar staan om de planning te halen. Daar zorg jij voor. Jouw ontwerpen vertaal je in technische tekeningen.

Opleiding

Tijdens de opleiding Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties ligt de focus op engineering. Je leert hoe je op de bouwlocatie het werk op moet nemen. Straks weet je alles over hoe je technische installaties ontwerpt en berekent (calculeren). Ook leer je deze installaties en producten te verwerken in technische tekeningen. Je berekent wat er nodig is aan systemen, materialen en menskracht en hoe je ervoor zorgt dat tekeningen, materialen, gereedschappen en ander materieel op de juiste plek en tijd beschikbaar is. Technische problemen weet jij straks perfect op te lossen.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

De installatiebranche schreeuwt om goede werkvoorbereiders zoals jij!  Deze opleiding biedt veel mogelijkheden en een meer dan grote kans op een baan. Je kan eventueel nog doorgroeien naar (technisch) verkoper, ontwerper, projectleider of engineer. Je hebt met een diploma Werkvoorbereider Installaties rechtstreeks toegang tot technische hbo-opleidingen.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma mbo niveau 3 Eerste Monteur Woning
 • diploma mbo niveau 3 Eerste Monteur Utiliteit
 • diploma mbo niveau 3 Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 4
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar (na verwante niveau 3)
notifications_active Startmoment: in augustus, november, februari, april.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Cursusgeld BBL

 • 295,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • €715,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer € 200,- tot € 300,- per leerjaar. 

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Nauwkeurig
Nauwkeurig
Organisatietalent
Organisatietalent
Probleemoplossend
Probleemoplossend
Ruimtelijk inzicht
Ruimtelijk inzicht
Teamspeler
Teamspeler

De praktijk

Je werkt bij een installatiebedrijf dat technische apparaten (warmtepompen, cv-ketels, luchtbehandelingsinstallaties) bij de klant installeert. Je ondersteunt de projectleider en overlegt regelmatig met anderen. Ook heb je contact met de klant.

Als werkvoorbereider ontwerp je installaties voor bijvoorbeeld woningen, kantoren, fabrieken en ziekenhuizen. Alles moet klaar staan om de planning te halen. Daar zorg jij voor. Jouw ontwerpen vertaal je in technische tekeningen. En de planningen die je maakt zijn realistisch. Je hebt inzicht in het proces en in de kosten die daarbij horen. Jij zorgt ervoor dat benodigde tekeningen, materialen, gereedschappen en materieel beschikbaar zijn. Problemen los je op. Daarnaast ondersteun je de projectleider en overleg je regelmatig met de verschillende afdelingen in het bedrijf. Je hebt contact met de monteurs binnen je bedrijf, maar ook met de klant.

 

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen € 2.300,- en € 2.800,- bruto per maand
school
Hbo Bouwkunde (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

 • Twijfel je tussen opleidingen? Geef dan tijdens je aanmelding aan dat je graag een gesprek wilt. Samen met iemand van Gilde Opleidingen bespreek je dan jouw mogelijkheden. Zo hoef je je niet voor meer opleidingen aan te melden, maar kun je meteen kiezen voor de juiste opleiding.

 • Bij een bbl-opleiding combineer je werken met leren. Je werkplek en opleiding moeten op elkaar aansluiten. Zorg dat je solliciteert bij een erkend leerbedrijf. Heb je nog geen idee bij welk bedrijf je wilt gaan werken? Kijk dan eens op www.stagemarkt.nl

 • Bij Gilde Opleidingen helpen we je natuurlijk op weg, maar je zult ook zelf moet zoeken. Solliciteer en/of vraag na bij organisaties bij jou in de buurt.

  Bekijk hier de lijst met alle erkende leerbedrijven voor de Gilde School voor Pedagogiek en Gilde Zorgcollege.

  Ook op de website stagemarkt.nl vind je stageplekken.

 • Een bbl-opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen. De uitvoeringslocatie van de bbl-opleiding wordt later bekend gemaakt.

 • Bij een bol-opleiding wissel je 5 dagen school af met een stageperiode. De (onbetaalde) stage is ongeveer 40% van je opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je 4 dagen in de week betaald. 1 dag in de week ga je naar school. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf. Samen ga je een contract aan voor de duur van je opleiding.