02 november 2017

Hutspot, bloedworst en rookworstbitterbal op internationaal congres EUHOFA in Italië

“Studenten brengen Limburg naar Toscane”

Een amuse van ganzenlever en bloedworst. Hutspot met een bitterbal van rookworst, zacht gegaard buikspek met saus van Hertog Jan Grand Prestige en rijstdessert met stroopwafelkruimels en kaneelijs. Het water loopt je in de mond als je het alleen maar leest. Hopelijk doet het dat volgende week in Lucca ook bij schoolleiders van over de hele wereld. Negentien Limburgse studenten van Gilde Opleidingen gaan dit speciale menu voor hen koken op de EUHOFA, een prestigieus internationaal gastvrijheidscongres. Van 8 tot en met 12 november zijn hier zo’n 200 hotelscholen en gastvrijheidsscholen aanwezig. “We gaan Limburg naar de Toscane brengen”, zegt Twan Krebbers, teammanager Hotelschool Venlo en bakkerijopleidingen. 

Gasten kunnen kiezen tussen Limburgs of Italiaans
Het Limburgs/Italiaans diner is een coproductie van de Venlose studenten kok, gastheer/-vrouw, manager/ondernemer horeca en bakker en hun Italiaanse collega’s van Hotelschool ICI Pieroni in Barga. In april brachten de Italianen een bezoek aan de Hotelschool Venlo, in juni gingen de studenten van Gilde Opleidingen richting de Toscane onder andere om het diner te vervolmaken. “Straks zullen de schoolleiders bij iedere gang aangeven of ze Limburgs of Italiaans verkiezen. Eens kijken hoe vaak onze hutspot met rookworstbitterbal gekozen wordt en hoe deze combinatie in de smaak valt”, vertelt Twan Krebbers lachend.

Internationale ervaring gaat verder dan koken alleen
Naast het koken van het diner, krijgen de Nederlandse studenten in Italië ook een educatief programma voorgeschoteld. Ze geven aan en krijgen van de Italiaanse collega-studenten presentaties over de verschillen in (eet)cultuur. Naomi Bosman en Sarah Pirlo, studenten Zelfstandig werkend kok, hebben veel zin in hun trip naar het Zuiden. “Vooral om de Italiaanse cultuur op het gebied van eten te leren kennen en om hen onze eetcultuur te leren. Sommige dingen zijn voor ons heel normaal, terwijl zij dat heel gek vinden. En andersom natuurlijk.” Ook zullen de studenten deelnemen aan workshops en er zelf verzorgen. Denk aan het maken van zondagse soep van oma. Als kers op de taart komt wereldkampioen foodsculpture Claudio Menconi, die de mooiste creaties maakt met groente en fruit, hen de kneepjes van zijn vak leren.

Generale culinaire repetitie
Op dinsdag 31 oktober werd voor het laatst het hele menu bereidt. Twan Krebbers besluit: “We zijn er klaar voor. Toscane, here we come!”


Snel vraagje!

Om je beter te kunnen helpen willen we graag van je weten of je een ouder of (toekomstig) student bent!