04 september 2017

De Nederlandse taal goed beheersen is een must. Niet alleen in het belang van het goed uitoefenen van je beroep, maar hierdoor heb je ook meer kans om te slagen voor je opleiding. Het resultaat voor Nederlands op het centraal examen telt namelijk ook mee voor het mbo-diploma. Gilde Opleidingen weet dit als geen ander en helpt studenten al jaren hun eventuele taalachterstand weg te werken. Sinds afgelopen zomervakantie heeft de onderwijsinstelling een nieuw ijzer in het vuur: de zomerschool, als onderdeel van de Gilde Taalschool. Tijdens de zomervakantie spijkerden docenten de Nederlandse taal- en studievaardigheden van maar liefst 43 studenten bij.

Taalniveau studenten door zomerschool naar hoger plan

Opoffering van twee weken vakantie 
Naast studenten van Entreeopleidingen, NT2-Entree-cursisten en Mundium College Roermond, namen ook mbo-studenten van niveau 2, 3 of 4 deel aan de zomerschool. De jongeren, die om welke reden dan ook een taalachterstand hadden of niet het gewenste niveau bezaten, offerden de laatste twee weken van hun zomervakantie op om de puntjes qua taal op de ‘i’ te zetten. Zes uur per dag, vijf dagen per week kropen zittende en nieuwe studenten in de schoolbanken op de Daelweg 6 in Venlo of Bredeweg 235 in Roermond. Zonder te morren!

Nederlandse les wel boeiend genoeg?
Docent Marjon Wiltenburg vond het best spannend, want kun je studenten wel twee weken boeien met alleen maar Nederlandse les? Die angst bleek niet terecht. “De studenten hebben stuk voor stuk hard gewerkt, waren enthousiast en vol lof over de lessen. Natuurlijk hebben we allerlei onderdelen afgewisseld en af en toe een spelletje tussendoor gedaan. De boog kan niet zes uur per dag gespannen staan.”

‘Ik start nu zo anders’
Marjon vervolgt: “De intensieve twee weken betalen zich nu uit. Iedereen heeft progressie behaald, dat blijkt als je de resultaten van de begin- en eindtoets met elkaar vergelijkt. Wat nog het mooist is: dat studenten nu naar me toekomen en met een big smile zeggen ‘Ik start nu zo anders’. Ze komen nu veel beter beslagen ten ijs. En dat wilden we natuurlijk bereiken.”

26 aanmeldingen voor lintschool
“In navolging van de succesvolle zomerschool, gaan we ook een lint-, herfst-, en lenteschool opstarten. De lintschool vindt doorlopend wekelijks plaats. Hiervoor hebben we nu alweer 26 aanmeldingen. Er is genoeg animo voor en als je naar de resultaten kijkt van de twee weken zomerschool dan is dat niet voor niets”, besluit Felix Petit, directeur Talentenonderwijs.

Wil je je aanmelden voor de Gilde Taalschool?
Vul dan dit formulier volledig in en mail het naar talentenonderwijs@rocgilde.nl. Vermeld in het onderwerp Gilde Taalschool

Meer info?
Stuur een e-mail naar talentenonderwijs@rocgilde.nl.  


Snel vraagje!

Om je beter te kunnen helpen willen we graag van je weten of je een ouder of (toekomstig) student bent!