Vraag en antwoord

Hier vind je een overzicht van onze veelgestelde vragen. Mocht jouw vraag er niet tussen zitten neem dan contact met ons op via info@gildeopleidingen.nl.
Je kunt je niet digitaal aanmelden als je niet al je gegevens bij de hand hebt, zoals je ID of paspoort. De persoonsgegevens die je invult bij digitaal aanmelden komen terecht in jouw studentendossier van Gilde Opleidingen. Daarom is het belangrijk dat je alle persoonsgegevens zorgvuldig invult.


Nee, de datum van inschrijving is de datum dat je officieel als student bij ons staat geregistreerd. De eerste schooldag kan later zijn. Je krijgt daarover bericht van de opleiding.


Op de website vavo.nl vind je meer informatie over de opleidingen van Vavo.


Als je nog niet weet welke opleiding je moet kiezen, kunnen onze loopbaanadviseurs je verder helpen. Neem hiervoor per e-mail contact op met het Loopbaancentrum. Dan nemen zij zo snel mogelijk contact met je op.

E-mail: loopbaancentrum@rocgilde.nl (vermeld hierin je volledige naam, adres en telefoonnummer)


Inschrijven voor een opleiding kan het hele jaar door. Afhankelijk van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen word je geplaatst in de opleiding van je keuze.

Na de aanmelding ontvang je een bevestiging. Als je voldoet aan de plaatsingscriteria dan word je meteen geplaatst en nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Voldoe je niet aan de plaatsingscriteria dan nodigen we je uit voor een oriëntatiegesprek. Dit zal tegen het einde van de schoolvakantie plaatsvinden.

Als je vragen hebt, kun je die per e-mail stellen aan Bureau Aanmelden.

E-mail: aanmelden@rocgilde.nl (vermeld hierin je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum)
Telefoon: 088 468 20 00


Een bol-opleiding betekent vijf dagen per week naar school en stage. In de bol-opleidingen heb je ongeveer 40% van je opleiding (onbetaalde) stage verdeeld over het aantal leerjaren.

Bij een bbl-opleiding werk je vier dagen (betaald) en ga je één dag naar school. Voor een bbl-opleiding is een contract bij een erkend leer-werkbedrijf nodig, daarvoor moet je zelf zorgen.


De plaatsingscriteria staan op de opleidingskaart van iedere opleiding. Je vindt deze kaarten in de studiekiezer op de homepagina van gildeopleidingen.nl. De aanvullende plaatsingscriteria zijn voor elke opleiding apart vastgesteld en zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat je een goede kans van slagen in de opleiding en in het behalen van je diploma hebt.


Van alle leerlingen die zich bij Gilde Opleidingen aanmelden wordt bij de toeleverende school informatie opgevraagd. In de meeste gevallen wordt deze informatie samen met de leerling op de school van herkomst ingevuld. 

De meeste leerlingen hebben op het vmbo van hun mentor een persoonlijke code gekregen waarmee ze hun doorstroomdossier (DDD) kunnen invullen. Behalve de leerlingen van DaCapo College en leerlingen die bij Gilde Opleidingen een bbl-zorgopleiding gaan volgen.

Ben jij een zij-instromer? Na aanmelding ontvang je een (automatische) bevestigingsmail, met daarin een korte instructie voor het invullen van een DDD.

Heb je geen DDD? Neem contact op met de decaan van je school van herkomst.


De toelatingsvoorwaarden staan op de opleidingskaart van iedere opleiding. Je vindt deze kaarten in de studiekiezer op de homepagina van gildeopleidingen.nl. De wettelijke toelatingsvoorwaarden zijn door elke opleiding apart vastgesteld en bedoeld om ervoor te zorgen dat je een goede kans van slagen in je opleiding en in het behalen van je diploma hebt.


Je kunt je niet zomaar voor iedere opleiding aanmelden. Er gelden wettelijke eisen en voorwaarden. Bijvoorbeeld op het gebied van niveau van vooropleiding en of het diploma is behaald of behaald gaat worden. Bij opleidingen Veiligheid (en vakmanschap) moet er bijvoorbeeld een gezondheidstest worden gedaan, waarvan de uitkomst voldoende moet zijn. Als niet standaard aan de eisen en voorwaarden wordt voldaan, nodigen we jou uit voor een oriënterend gesprek.


Iedereen die aan de plaatsingscriteria voldoet wordt bij Gilde Opleidingen rechtstreeks geplaatst in de opleiding naar keuze. Als uit de aanmelding blijkt dat er nog twijfels zijn (meer aanmeldingen, onvoldoende vooropleiding, beperkingen, beschikbaarheid van opleidingsplekken) krijg je een uitnodiging voor een oriëntatiegesprek met een medewerker van de sector. Na afloop van dit gesprek bepaal je uiteindelijk samen met ons voor welke opleiding je je definitief inschrijft.

Ga je een Entreeopleiding volgen? Dan krijg je altijd een gesprek, daarin wordt bepaald of je geplaatst wordt.
 
Ook in de zomerperiode kun je je gewoon aanmelden en vinden deze gesprekken plaats, uiterlijk binnen drie weken na aanmelding.


We gaan ervanuit dat je goed nadenkt over je vervolgopleiding en dat je je hebt laten adviseren op de school van herkomst. Als je twijfelt tussen opleidingen, kun je dat aangeven bij je aanmelding. We nodigen je dan uit voor een oriëntatiegesprek. We willen liever niet dat je je voor meer dan één opleiding aanmeldt. Als blijkt dat jouw eerste keuze niet past, gaan we samen op zoek naar een alternatief.


Er is geen uiterste aanmelddatum, maar we willen graag de aanmeldingen en plaatsingen ruim voor de zomervakantie zorgvuldig behandeld kunnen hebben. Daarom adviseren we je je aan te melden vóór je eindexamen. Het kan voorkomen dat je door omstandigheden deze datum niet haalt. Bijvoorbeeld omdat je zakt voor je examen of omdat je verhuist. Dan kun je je natuurlijk nu ook nog aanmelden. Je bent altijd welkom bij Gilde Opleidingen.


Een bol- en bbl-opleiding duren even lang. De duur van de opleiding is afhankelijk van het niveau, niet van de leerweg.


Een bol-opleiding betekent vijf dagen per week naar school en stage. In de bol-opleidingen heb je ongeveer 40% van je opleiding (onbetaalde) stage verdeeld over het aantal leerjaren.

Bij een bbl-opleiding werk je vier dagen (betaald) en ga je één dag naar school. Voor een bbl-opleiding is een contract bij een erkend leer-werkbedrijf nodig, daarvoor moet je zelf zorgen.


Op gildeopleidingen.nl staat de studiekiezer. In dit menu kun je op verschillende manieren zoeken. Het zoekmenu leidt naar de opleidingskaarten van al onze opleidingen. Een opleidingskaart beschrijft hoe opleiding en beroep eruitzien en wat er van jou verwacht wordt. Je kunt ook zoeken op interessegebied. Je krijgt dan een overzicht met passende opleidingen.


Dat verschilt per richting.

Zorg & Welzijn
Gezondheidszorg en welzijn: zorgnetlimburg.nl.

Hospitality & Wellness
Hotelschool Venlo: kenwerk.nl.
Brood en banket: kenwerk.nl.
Recreatie en Toerisme: kenwerk.nl.
Wellness en beauty: koc.nl.

Economie
Administratie: ecabo.nl.
ICT: ecabo.nl.
Handel: kchandel.nl.
Transport en logistiek: vtl.nl.
Optiek: svgb.nl of bekijkhetmaar.info.

Techniek
Mobiele werktuigen, installatietechniek en elektrotechniek: kenteq.nl.
Bouwkunde en infratechniek: fundeon.nl.
Hout- en meubeltechniek: shm.nl.
Motorvoertuigentechniek: innovam.nl.
Autoschadeherstel: vocar.nl.
Schilderen: savantis.nl.
Procestechniek: pmlf.nl.


Volg je bij Gilde Opleidingen een opleiding en heb je moeite met de Nederlandse taal? Dan kun je in de zomervakantie van 14 tot en met 25 augustus meedoen aan de Zomerschool. En verderop in het schooljaar aan de Lintschool.

Meer info? Klik hier.


Volg je een Entreeopleiding? Dan is de dag dat je naar school gaat altijd de woensdag.

Voor de andere opleidingen is dat zo niet te zeggen. Zodra het lesrooster klaar is, krijg je het thuis gestuurd.

Secretariaat Economie

Bredeweg 235
6042 GE Roermond

Telefoon: (088) 468 2118
E-mail:

Secretariaat Hospitality & Wellness

Laaghuissingel 4
5913 ES Venlo

Postbus 102
5900 AC Venlo

Telefoon: (088) 468 2017
E-mail:

Secretariaat Techniek

Kasteel Hillenraedtstraat 1
6043 HA Roermond

Postbus 1077
6040 KB Roermond

Telefoon: (088) 468 2102
E-mail:

Secretariaat Zorg & Welzijn

Kerkeveldlaan 1
6042 JW Roermond

Postbus 1065
6040 KB Roermond

Telefoon: (088) 468 2514
E-mail:


Of je een opleiding verkort kunt volgen met een havo-diploma is afhankelijk van de opleiding. Dit wordt tijdens een persoonlijk gesprek bepaald.

Snel vraagje!

Om je beter te kunnen helpen willen we graag van je weten of je een ouder of (toekomstig) student bent!