17 jan

Vandaag maak ik een keuze

Gilde Opleidingen en singer-songwriter Stef Classens lanceren lied over de zoektocht naar de juiste studiekeuze

Leerlingen van het voorgezet onderwijs worden op jonge leeftijd geconfronteerd met lastige keuzes. Ze zijn volop bezig met het beantwoorden van vragen als: ‘wie ben ik, wat wil ik doen, waar word ik blij van en welke opleiding hoort daarbij? En wat vinden mijn ouders en vrienden daar eigenlijk van?’. Mbo-opleider Gilde Opleidingen vraagt aandacht voor het belang van het maken van een juiste 'studiekeuze'. Daarom wordt vandaag, samen met singer-songwriter Stef Classens, een lied over dit thema uitgebracht.

Juiste studiekeuze Goed opgeleide vakmensen zijn broodnodig om de nijpende tekorten op de arbeidsmarkt aan te vullen. Het is van onmiskenbaar belang om vakmensen op te leiden die vanuit hun hart, vol passie het vak willen uitoefenen. Waarom? Uit (landelijke) cijfers - blijkt dat jongeren steeds vaker vroegtijdig schoolverlaten of meerdere malen switchen van opleiding. Met als reden ‘verkeerde keuze/opleiding past niet bij toekomstperspectief’ of ‘groenpluk’. Daarom is het belangrijk om jongeren goede (beroeps)beelden en perspectieven te geven over de complexe keuzes die zij moeten maken. Als mbo-opleider voelt Gilde Opleidingen een grote verantwoordelijkheid voor het erkennen van deze worsteling rondom studiekeuze en te luisteren naar het gevoel van leerlingen. Daarnaast wil Gilde Opleidingen jongeren en scholen in het voortgezet onderwijs laten voelen en beleven dat ze er niet alleen voor staan, dat ze hulp kunnen vragen en die ook krijgen. Maar uiteindelijk gaat het vooral om de complexe keuze simpeler te maken, door de nadruk te leggen op kiezen vanuit je hart. 

Vandaag maak ik een keuze 
Dat is dé titel van het lied dat vandaag gelanceerd wordt om het thema 'studiekeuze’ en het kiezen vanuit je hart onder de aandacht te brengen. Naast het lied wordt vandaag ook de bijbehorende videoclip uitgebracht. De hoofdrolspeler, de 18-jarige student van Gilde Opleidingen Klin van den Heuvel, voelde meteen een klik met het lied. “Ik kon me gelijk vinden in het nummer. Ik vond het zó moeilijk om als 16-jarige voor een opleiding te kiezen. Na lang nadenken koos ik voor een opleiding waar ik achteraf niet gelukkig van werd. Ik had geen motivatie en raakte de weg even helemaal kwijt. Na lang zoeken en veel gesprekken met ouders en school besloot ik te kiezen voor een opleiding die bij me past en die ik ook nog eens echt leuk vind”. Ook de andere figuranten uit de muziekvideo zijn geselecteerd op hun connectie met het onderwerp. “Ik wilde eigenlijk voor een creatieve opleiding gaan, maar was te bang om afgewezen te worden. Daarom koos ik toch voor de hbo-opleiding Engels maar dit bleek geen match voor mij, vertelt figurant Roelof. Frederique bevestigt de worsteling: "Ik heb jaren gestruggled met het maken van een keuze tussen twee opleidingen, nog steeds twijfel ik regelmatig of ik de juiste keuze heb gemaakt". Student en figurant Ozaia ervaart nu, richting het einde van zijn mbo-opleiding, opnieuw keuzestress: “Ik heb altijd getwijfeld wat ik wilde worden ‘als ik later groot was’ dat ging van architect naar stuntman. Ik koos toen voor de opleiding Onderwijsassistent. Dat heb ik een jaar gedaan en ik werd er allesbehalve gelukkig van.” 
 
Tour door Limburg 
Gilde Opleidingen verrast scholieren op verschillende middelbare scholen in Noord- en Midden-Limburg op 17, 18 en 30 januari met een persoonlijk optreden van Stef Classens. Stef, bekend van De beste singer-songwriter van Nederland en The Voice of Holland, speelt ‘Vandaag maak ik een keuze’ persoonlijk en klassikaal of als serenade voor een volle aula. 
 
Luister het nummer hier: https://lnk.to/vmiek  
Bekijk de videoclip hieronder!