Sociaal Werker

kom

(onder)steunen

Sociaal Werker

Los jij graag problemen op? Kun je goed luisteren? Wil je mensen helpen? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert mensen met sociale problemen te ondersteunen. Ook het inventariseren waar ze behoefte aan hebben en zoeken naar samenwerkingen, zodat mensen weer goed kunnen meedraaien in de maatschappij, komt voorbij in de opleiding.

Opleiding

Je vind het leuk om mensen te helpen. Als sociaal werker sta je midden in de samenleving en ondersteun je mensen om actief deel te nemen aan en onderdeel te zijn van de maatschappij. Tijdens de opleiding leer je inventariseren waaraan mensen behoefte hebben en hoe je ze hiermee kan helpen. Dat kan heel divers zijn, denk aan ondersteuning bij financiën, wonen, werk, opleiding, sociale relaties of gezondheid.
Naast de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap krijg je beroep specifieke theorie. Je leert hoe je een aanpak ontwikkelt om mensen goed te kunnen begeleiden hun doelstellingen te behalen. Ook leer je activiteiten opzetten, uitvoeren en coördineren.

Je doorloopt de opleiding in je eigen tempo. Er wordt gekeken naar wat je al kunt en kent maar ook naar waar je nog behoefte aan hebt. Dit noemen we gepersonaliseerd leren. Zoals bij alle opleidingen volg je meerdere keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra verdieping geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

In het eerste leerjaar krijg je gezamenlijk les met studenten van de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. Ook bij deze opleiding staat het begeleiden van mensen met uiteenlopende hulpvragen centraal. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je in het eerste studiejaar breed te oriënteren op beide werkvelden en doelgroepen. Zo kun je onderzoeken wat het beste bij jou past. Gedurende je opleiding maak je een definitieve keuze qua afstudeerrichting.

Beroepshavo in Venlo

Kies je voor de opleiding in Venlo dan kun je je daarnaast inschrijven voor de Beroepshavo. Je krijgt naast je mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Zie onderaan de pagina voor meer informatie bij veelgestelde vragen.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • diploma vakopleiding (niveau 3)

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kerkeveldlaan 1
 • Venlo - Groenveldsingel 40
 • Venray - Henri Dunantstraat 40
 • Weert - Drakesteyn 5
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BOL
insert_invitation Duur: 2-3 jaar
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Lesgeld BOL

 • €1.419,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Kosten leermiddelen
Exclusief keuzedelen ongeveer €205,- per schooljaar (totale kosten gedeeld door aantal leerjaren). Exclusief aanschaf laptop. Kosten kunnen dus per jaar hoger/lager zijn.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen
Klantvriendelijk
Klantvriendelijk
Zelfstandig
Zelfstandig
Zorgzaam
Zorgzaam

De praktijk

Als sociaal werker werk je vaak met een team van hulpverleners. Je helpt mee met het oplossen van problemen op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Jij bent het luisterend oor. Je vangt mensen op en zorgt dat ze bij de juiste personen terecht komen zodat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Je organiseert en begeleidt activiteiten voor mensen met verschillende achtergronden, zodat ze goed kunnen meedraaien in de maatschappij. Mensen moeten zelf stappen zetten. Jij biedt hierbij ondersteuning. Zo help je met het schrijven van brieven of het aanvragen en invullen van formulieren. Daarnaast houd je de administratie bij en evalueert de dienstverlening. Dit doe je bij een wijk-, cultureel-, opvang- of jongerencentrum, woningstichting of woningcoöperatie. Ook kun je terecht in het vluchtelingenwerk, verslavingszorg, het ouderenwerk of een andere vorm van welzijnswerk.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.200,- en €2.900,- bruto per maand.
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten
school
Hbo Social Work (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

 • Schrijf je in voor jouw gekozen mbo-opleiding. Na je aanmelding voor die opleiding, ontvang je een brief of e-mail met informatie over Beroepshavo en een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kun jij je inschrijven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je mentor.

 • Beroepshavo is een opleidingsvariant binnen Gilde Opleidingen voor als je met een goede basis wilt doorstromen naar het hbo of met een bredere basis wilt starten op de arbeidsmarkt. Je krijgt naast je reguliere mbo-opleiding een extra pakket met 1 of 2 havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. 

  Wat brengt Beroepshavo jou?

  • Je wordt dubbel gekwalificeerd (mbo plus havo-vakken)
  • Krijgt meer regie op jouw loopbaan
  • Wordt extra voorbereid op het hbo
  • Maakt jou tot een breed geschoolde, zelfstandige professional die klaar is voor de arbeidsmarkt.
 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

 • Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor schooljaar 2023-2024 is dit:

  periode van  tot en met 
  1 Start schooljaar  
  2    
  3    
  4   Einde schooljaar
 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.

 • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
  • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
  • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
  • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
  • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

  Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

  Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

  In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.