Sociaal Werker

kom

(onder)steunen

Sociaal Werker

Los jij graag problemen op? Kun je goed luisteren? Wil je mensen helpen? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert mensen met sociale problemen te ondersteunen. Ook het inventariseren waar ze behoefte aan hebben en zoeken naar samenwerkingen, zodat mensen weer goed kunnen meedraaien in de maatschappij, komt voorbij in de opleiding.

Opleiding

Je vind het leuk om mensen te helpen. Als sociaal werker sta je midden in de samenleving en ondersteun je mensen om actief deel te nemen aan en onderdeel te zijn van de maatschappij. Tijdens de opleiding leer je inventariseren waaraan mensen behoefte hebben en hoe je ze hiermee kan helpen. Dat kan heel divers zijn, denk aan ondersteuning bij financiën, wonen, werk, opleiding, sociale relaties of gezondheid.
Naast de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap krijg je beroep specifieke theorie. Je leert hoe je een aanpak ontwikkelt om mensen goed te kunnen begeleiden hun doelstellingen te behalen. Ook leer je activiteiten opzetten, uitvoeren en coördineren.

Je doorloopt de opleiding in je eigen tempo. Er wordt gekeken naar wat je al kunt en kent maar ook naar waar je nog behoefte aan hebt. Dit noemen we gepersonaliseerd leren. Zoals bij alle opleidingen volg je meerdere keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra verdieping geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

In het eerste leerjaar krijg je gezamenlijk les met studenten van de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. Ook bij deze opleiding staat het begeleiden van mensen met uiteenlopende hulpvragen centraal. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je in het eerste studiejaar breed te oriënteren op beide werkvelden en doelgroepen. Zo kun je onderzoeken wat het beste bij jou past. Gedurende je opleiding maak je een definitieve keuze qua afstudeerrichting.

Beroepshavo in Venlo

Kies je voor de opleiding in Venlo dan kun je je daarnaast inschrijven voor de Beroepshavo. Je krijgt naast je mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Zie onderaan de pagina voor meer informatie bij veelgestelde vragen.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • diploma vakopleiding (niveau 3)

 

 

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat 1 (BBL)
 • Roermond - Kerkeveldlaan 1 (BOL)
 • Venlo - Groenveldsingel 40 (BOL)
 • Venray - Henri Dunantstraat 40 (BOL)
 • Weert - Drakesteyn 5 (BOL)
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BOL
 • BBL
insert_invitation Duur: 2-3 jaar
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Open dag

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende infoavonden beschikbaar.

Klik hier voor alle evenementen

Nu aanmelden

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Cursusgeld BBL

 • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Lesgeld BOL

 • €1.357,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Kosten leermiddelen
Exclusief keuzedelen ongeveer €205,- per schooljaar (totale kosten gedeeld door aantal leerjaren). Exclusief aanschaf laptop. Kosten kunnen dus per jaar hoger/lager zijn.

Over jou

Inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen
Klantvriendelijk
Klantvriendelijk
Zelfstandig
Zelfstandig
Zorgzaam
Zorgzaam

De praktijk

Als sociaal werker werk je vaak met een team van hulpverleners. Je helpt mee met het oplossen van problemen op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Jij bent het luisterend oor. Je vangt mensen op en zorgt dat ze bij de juiste personen terecht komen zodat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Je organiseert en begeleidt activiteiten voor mensen met verschillende achtergronden, zodat ze goed kunnen meedraaien in de maatschappij. Mensen moeten zelf stappen zetten. Jij biedt hierbij ondersteuning. Zo help je met het schrijven van brieven of het aanvragen en invullen van formulieren. Daarnaast houd je de administratie bij en evalueert de dienstverlening. Dit doe je bij een wijk-, cultureel-, opvang- of jongerencentrum, woningstichting of woningcoöperatie. Ook kun je terecht in het vluchtelingenwerk, verslavingszorg, het ouderenwerk of een andere vorm van welzijnswerk.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.200,- en €2.900,- bruto per maand.
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten
school
Hbo Social Work (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

 • Schrijf je in voor jouw gekozen mbo-opleiding. Na je aanmelding voor die opleiding, ontvang je een brief of e-mail met informatie over Beroepshavo en een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kun jij je inschrijven.

 • Beroepshavo is een opleidingsvariant binnen Gilde Opleidingen voor als je met een goede basis wilt doorstromen naar het hbo of met een bredere basis wilt starten op de arbeidsmarkt. Je krijgt naast je reguliere mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Verder is er in samenwerking met het hbo aandacht voor relevante doorstroomvaardigheden. Ook wordt er in het praktijkgedeelte van het mbo (beroepspraktijkvorming, leerwerkplekken of beroepsvakken) extra uitdaging geboden die meer aansluit op het hbo.

  Wat brengt Beroepshavo jou?

  • Je wordt dubbel gekwalificeerd (mbo plus havo-vakken)
  • Krijgt meer regie op jouw loopbaan
  • Wordt extra voorbereid op het hbo
  • Maakt jou tot een breed geschoolde, zelfstandige professional die klaar is voor de arbeidsmarkt.