24 nov 2023

CIVIL in Roermond opent aanbouw

Gistermiddag werd de nieuwe aanbouw van Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg in Roermond officieel geopend. Jack van Boxmeer (directeur IW Zuid-Oost) en Hans Aarts (directeur externe onderwijs betrekkingen Gilde Opleidingen) openden in aanwezigheid van betrokkenen de nieuwe uitbreiding van het pand aan de Kerkeveldlaan 4.

CIVIL
Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg (hierna CIVIL) is een samenwerking van Gilde Opleidingen en IW Zuid-Oost. Het is de plek voor de praktijkgerichte (bij)scholing voor de installatiebranche. CIVIL speelt een essentiële rol bij de werving van nieuwe medewerkers en zij-instromers binnen de branches van installatietechniek en elektrotechniek. De opleidingen die CIVIL aanbiedt, vormen niet alleen de brug naar nieuw talent, maar dragen ook bij aan de voortdurende ontwikkeling van de vaardigheden van de zittende medewerkers. Het is de sleutel tot het behouden van een hoog niveau van expertise en het stimuleren van innovatie binnen bedrijven.

Nieuwe aanbouw
Deze publiek-private samenwerking (hierna PPS) is uniek omdat IW Zuid-Oost als vertegenwoordiger van installatiebedrijven en Gilde Opleidingen als onderwijsinstelling samen in één gebouw zitten. De samenwerking uit zich in gezamenlijke voorlichting tot en met diplomering. Er is geen enkele PPS in Nederland waar het bedrijfsleven en het onderwijs onder één dak samenwerken. “De samenwerking is zo succesvol dat we uit ons jasje zijn gegroeid en daarom hebben uitgebreid met 700m2 aanbouw”, aldus Hans Aarts, directeur externe onderwijs betrekkingen Gilde Opleidingen. “In de nieuwe aanbouw hebben we nu een grote presentatieruimte, een examencentrum/werkplaats, een koeltechnisch practicum en een theorielokaal. De praktijkruimtes zijn zelfs verdubbeld. Er is heel bewust gekozen om de installatietechniek te laten zien, we willen het onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Deze uitbreiding van het CIVIL is niet alleen een toevoeging aan onze faciliteiten, het is ook een belofte aan de toekomst. Een toekomst waarin we blijven groeien, innoveren en bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie vakmensen.”

Toekomst van installatietechniek en elektrotechniek
“Als branche investeren wij gezamenlijk in de opleidingslocatie van CIVIL. Deze investering is van onschatbare waarde, niet alleen voor de individuele bedrijven, maar ook voor de gehele infrastructuur van de regionale installatiesector”, aldus Jack van Boxmeer, directeur IW Zuid-Oost. “Het is een gebouw van en voor de branche waar we allemaal trots op kunnen zijn. Samen dragen wij de verantwoordelijkheid om deze infrastructuur te ondersteunen, in stand te houden en verder uit te breiden. Door te blijven investeren in CIVIL, investeren wij in de toekomst van onze branche. Die niet alleen de groei van individuele bedrijven bevordert, maar ook de concurrentiekracht van de hele sector versterkt.”

Opleidingsaanbod  
Alle opleidingen installatie- & elektrotechniek van Gilde Opleidingen zijn bij CIVIL geflexibiliseerd. De modules zijn ook kort cyclisch in te zetten voor bedrijven. Daarnaast heeft CIVIL alle faciliteiten om opleidingstrajecten te verzorgen op het gebied van de energietransitie en verduurzaming door onder andere warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s enz. waarbij een gezond binnenklimaat centraal staat. CIVIL is één van de zeven warmtepompcentra in Nederland en voor de koudetechniek en CO een gecertificeerd examencentrum. “Bedrijven willen medewerkers die inhoudelijk van alle installatietechnische markten thuis zijn én de passende werknemersvaardigheden bezitten. Studenten doen dan ook gerichte kennis op tijdens het theoretisch deel van de opleiding en dit vormt samen met de beroepsechte praktijk in onder andere deze nieuwe ruim uitgeruste werkplaats de echte voorbereiding op het werkveld”, aldus Hans Aarts.