kom meer te
weten over studeren

Praktische info

Begin je bij ons met je opleiding? Dan is het handig om te weten waar je aan toe bent. Hoe moet je je bijvoorbeeld inschrijven? En hoe zit het met kosten en verlof? Op deze pagina vind je alle praktische info.

Inschrijven

De perfecte mbo-opleiding gevonden? Na je digitale aanmelding krijg je een ontvangstbevestiging per e-mail. Bureau Aanmelden van Gilde Opleidingen beoordeelt jouw aanmelding. Meer informatie over het inschrijven en de plaatsing vind je bij de plaatsingsprocedure.

Lesgeld of cursusgeld

Je betaalt alleen les- of cursusgeld als je 18 jaar of ouder bent. Dit bedrag stelt de overheid ieder jaar vast. Het lesgeld is van toepassing als je een bol-opleiding volgt. Deze kosten betaal je aan DUO. Voor meer informatie kan je terecht bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Infolijn (050) 599 77 55 of DUO.nl. Bij een bbl-opleiding betaal je cursusgeld aan ons.

Financieel reglement

Heb je een vraag over studiekosten, het Studentenfonds, of een ander financieel onderwerp? Het financieel reglement wordt jaarlijks opgesteld om de studenten van Gilde Opleidingen inzicht te geven in de kosten die samenhangen met de opleiding die zij volgen. Download het reglement via onderstaande knop. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het Infopunt van Gilde Opleidingen via e-mail info@gildeopleidingen.nl of per telefoon:
088 468 2000.

Aanvullende kosten

Soms heb je extra middelen nodig om de opleiding te kunnen volgen. Denk aan kleding, instrumenten of gereedschappen. Deze schaf je zelf aan. Lenen van een (oud-)student of je leerbedrijf kan soms ook. Wat je voor jouw opleiding nodig hebt, lees je op de opleidingspagina. Voor sommige spullen heeft Gilde Opleidingen afspraken gemaakt met een leverancier. Je bestelt je benodigdheden daar makkelijk, soms zelfs met een mooie korting.

Kosten voor excursies of buitenschoolse activiteiten

We organiseren ook excursies of extra activiteiten die voor extra kosten kunnen zorgen. Je krijgt hierover aparte informatie vanuit jouw opleiding. Je mag zelf beslissen of je hier gebruik van wilt maken. Doe je dat niet? Dan zorgen wij voor een alternatief programma.

Verlof

Het is schoolvakantie. Je spreekt met je vrienden af om leuke dingen te doen en kijkt uit naar een paar weken vrij. Dat is meestal waar. Toch organiseren we soms onderwijsactiviteiten in jouw vrije tijd. Deelname hieraan is verplicht. Hou daar rekening mee. Wil je vrij omdat je naar de huisarts of naar een bruiloft moet? Dan vraag je eerst verlof aan. In de verlofprocedure lees je precies hoe dat moet. Als je ziek bent, hoef je geen verlof aan te vragen.

Geen diploma?

Heb je wel minimaal 2 jaar werkervaring in een bepaalde functie, maar geen diploma? En wil je graag een opleiding volgen bij Gilde Opleidingen? Misschien kom jij wel in aanmerking voor een onderwijsroute om alsnog je diploma of certificaat te behalen. Simpel gezegd betekent dit dat we kijken naar wat je al kan, in plaats van naar je diploma’s. Meer weten? Neem contact op met Gilde Bedrijfsopleidingen via info@gildebedrijfsopleidingen.nl of 088 468 21 11

Wat te doen als je ziek bent?

Geveld door een griepje? Of is er een andere dringende reden waardoor je geen lessen kunt volgen? Vervelend natuurlijk, maar dat kan gebeuren. Is dat het geval, geef dat dan altijd even aan ons door. Dat kan telefonisch, aan de receptie op school. Het liefst vóór 9.00 uur, maar in ieder geval voor het begin van je eerste lesactiviteit. Als je nog geen 18 bent, dan moeten je ouder(s) of verzorger(s) je ziek melden. Vergeet bij het doorgeven niet je naam en ov-nummer of geboortedatum te vermelden. Ook niet onbelangrijk: breng je stageplek altijd op de hoogte. Hieronder vind je het juiste telefoonnummer.

088 468 2000

Studentenfonds

Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een BOL opleiding gaan volgen, maar de financiële situatie van jouw ouders/verzorgers is zodanig dat jij daardoor niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Wij werken samen met Stichting Leergeld en kijken wat we voor je kunnen betekenen.
  • Je volgt reeds een BOL opleiding maar loopt als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging op en je hebt geen recht (meer) op een basisbeurs. Niet leeftijdsgebonden.  
  • Je zet je bestuurlijk of maatschappelijk in, in het belang van Gilde Opleidingen of het onderwijs. In die tijd heb je wellicht minder tijd voor je bijbaan en kun je via het Studentenfonds financiële ondersteuning krijgen. Niet leeftijdsgebonden en zowel BOL als BBL.

Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen