4 okt 2023

Een krachtige samenwerking tussen horeca & onderwijs

Werken in de horeca is ontzettend leuk en biedt een breed scala aan carrièreperspectieven. Vanuit die overtuiging ontstond 6 jaar geleden bij Gilde Opleidingen het idee voor Foodlab Limburg, toen de horeca in Limburg kampte met een groot tekort aan personeel en teruglopende studentenaantallen. Uiteindelijk werd het project begin 2019 door Gilde Opleidingen samen met VISTA College en de Limburgse horeca gestart na het verkrijgen van subsidies van de provincie en het ministerie. Nu, bijna 5 jaar later en na het aflopen van de subsidies, is het tijd om Foodlab Limburg te verduurzamen met een nieuwe onderwijspartner: SVO vakopleiding food. 

Zorgen voor een goed netwerk van horecaondernemers en in onderlinge samenwerking jong én oud laten zien hoe mooi het vak is, welke carrièremogelijkheden er zijn en overtuigen om een horecaopleiding te volgen. Dat is het gezamenlijke oplossing van de drie Limburgse onderwijsinstellingen, de top van het Limburgse bedrijfsleven in de horeca/fastservice én de provincie Limburg – samen Foodlab Limburg - om een oplossing te bieden tegen het personeelstekort en teruglopen van de studentenaantallen.

De afgelopen jaren zijn er al veel successen gerealiseerd. Toen COVID-19 uitbrak en veel horecazaken dichtgingen, is veel horecapersoneel opgeleid tot erkend leermeester. Dit betekent dat de huidige opgeleide leermeesters en de deelnemende horecazaken vandaag de dag nieuwe medewerkers en studenten kunnen opleiden en begeleiden. Daarnaast is vorig schooljaar de nieuwe horecaopleiding in Roermond gestart. Een volwaardige mbo-opleiding die gefaciliteerd wordt door Gilde Opleidingen, maar die volledig te volgen is in de praktijk. Studenten hoeven dus niet naar de schoolbanken, maar leren over de theorie én doen praktijkervaring op bij de deelnemende bedrijven. Dit zorgt voor maatwerk, studeren naar behoefte en boort daarmee een nieuwe doelgroep aan: (ervaren) horecapersoneel dat, op het moment van starten aan de opleiding, nog geen horecadiploma heeft. Dit schooljaar zijn er maar liefst 40 studenten aan de opleidingen in Roermond begonnen. Flexibele instroom kan elke dag en examinering is op maat. Daarnaast worden er jaarlijks workshops, activiteiten en scholing op maat verzorgd. Op die manier boeit en bindt Foodlab Limburg de vakmensen van de toekomst aan de horeca én aan de regio.

Maatwerkopleidingen zijn ook bij de andere partners (Vista College en SVO vakopleiding Food) te volgen, ieder in zijn regio.

Benieuwd naar de workshops en activiteiten van Foodlab Limburg? Bekijk ze hier!

Of heb je interesse in een opleiding in de horeca? Bekijk al onze opleidingen hier!