20 jun

Fleur Pors en Luuk Zeelen schitteren als TopTalenten 2024

Ieder jaar geeft Gilde Opleidingen een podium aan talent dat opvalt, uitblinkt en uitsteekt boven de rest. Tijdens de verkiezingsshow Toptalent 2024 gisteravond in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond, werden twee prijzen uitgereikt. Namelijk de prijs voor Excellent Vakmanschap én de prijs voor het Mbo-ambassadeurschap. Uit de top 11 werden studenten Fleur Pors en Luuk Zeelen gekozen als winnaars. Zij mogen een jaar lang deze welverdiende titel met trots dragen.  

Oog voor talent
Voorafgaand aan de verkiezingsshow genoten de talenten van een divers dagprogramma. Als laatste kans om de jury van hun passie en inzet te overtuigen, vonden er speeddates plaats. Nieuw dit jaar was een spannend element: de wildcard-winnaar. Deze werd op de avond zelf uitgekozen uit alle studenten die de top 10 nét niet haalden. Ook zij kregen een speciaal programma met onder andere een percussieworkshop om de spanning weg te trommelen. Als toevoeging gaf voormalig kickbokser en drievoudig winnaar van de K-1 World Grand Prix, Remy Bonjasky een workshop. Hij vertelde de studenten over doorzetten, omgaan met tegenslagen en hoe ze dit kunnen omzetten naar kracht. De 18-jarige Puk Gerards uit Tegelen wist de jury uiteindelijk te overtuigen, maakte opnieuw kans op de winst en voegde zich ’s avonds bij de top 10 talenten.

Mbo-ambassadeurschap: een stem voor het mbo

De Mbo-ambassadeur van vorig jaar, Rosa Van Selst, mocht de eerste prijs uitreiken: TopTalent 2024 in de categorie Mbo-ambassadeurschap. De titel hoort bij die ene student die het mbo-onderwijs bij Gilde Opleidingen het beste kan vertegenwoordigen én laat zien hoe belangrijk praktijkgericht onderwijs is. Van Selst reikte de prijs uit samen met Patrick Tummers, lid College van Bestuur van Gilde Opleidingen. Hij benadrukte het belang van deze speciale titel: “Alle genomineerden hebben zoveel passie voor hun eigen vak. Het is zo mooi dat het mbo deze studenten de kans biedt om hun talent verder te ontwikkelen.” De student die dankzij de vakjury deze bijzondere titel kreeg, is de dolenthousiaste Fleur Pors. De 19-jarige student uit Meerlo vertegenwoordigt Gilde Opleidingen komend jaar bij het landelijke ‘Dit is mbo Ambassadeursgala’. Haar boodschap: “Iedereen heeft iets in zich waar je het uiterste van jezelf uit kunt halen, ik kan dat vinden in het kappersvak. Door mijn enthousiasme heb ik vanaf het eerste moment het beste uit mijzelf gehaald om te laten zien dat ik wil. Als je iets wilt dan kun je het ook. Daar geloof ik in. Mijn passie en doorzettingsvermogen voor het kappersvak kent geen grenzen.” Naast de titel kreeg Fleur een cheque ter waarde van €3000,- om talent verder te laten groeien.  

Excellent Vakmanschap: het echte werk 
Het Toptalent van 2023, Noujin Ahmad, reikte samen met Patrick Tummers de tweede en laatste prijs uit. Het publiek en de vakjury stemden op het TopTalent 2024 in de categorie Excellent Vakmanschap. Dit is dé erkenning voor het echte werk. Dit talent vertegenwoordigt het vakmanschap van Gilde Opleidingen. Een toonbeeld van talent, ambitie en doorzettingsvermogen. De uitslag was spannend maar overduidelijk. De verraste Luuk Zeelen is komend jaar hét voorbeeld van excellent vakmanschap. De 17-jarige die woonachtig is in Wessem, was sprakeloos maar maakte in zijn pitch al meteen duidelijk waarom deze titel perfect bij hem past: “Congo, Madagaskar, Cambodja. Dit zijn een paar van de vele ontwikkelingslanden met een onstabiele economie. Waar bijna tot geen mogelijkheid is om te leren, leven of werken. Dit ga ik veranderen. Dit door met mijn passie en gedrevenheid voor internationale handel, ontwikkelingslanden positief te beïnvloeden en de mensen daar een kans te geven om ook écht te leven. Want, verdient niet iedereen een gelijke kans?” Ook zijn stagebegeleider van meubelgroothandel La vie Maison was enorm trots en benadrukte waarom hij deze nominatie dubbel en dwars verdient: Luuk is erg gedreven en toont elke dag volle inzet. Deze titel had zo moeten zijn.” Ook Luuk ontving een cheque ter waarde van €3000,-.

Verkiezingsshow 2024  
Rondom de verkiezing werd een fantastische show gebouwd. Deze werd afgetrapt door Nieuwe Helden Next Level die het publiek verrasten met een breakdance act. Bestuursvoorzitter van Gilde Opleidingen, Peter Thuis, gaf daarna een speech over het belang van talentontwikkeling en gelijke kansen. Ook het publiek viel in de prijzen met het Kanjerkofferspel, waar 11 echte-werk-prijzen werden uitgedeeld zoals een kappersbehandeling door studenten óf een diner voor 2 in het studentenrestaurant L’Entree in Venlo. Cabaretier Andries Tunru maakte de zaal aan het lachen met een geweldige improvisatieshow. En als kers op de taart, genoot het publiek van een muzikaal optreden door Stef Classens samen met zijn vader - én bovendien collega van Gilde Opleidingen, Coen Classens. Zij zongen hun nieuwe EK-nummer ‘Zo vader, Zo Zoon (We worden Kampioen)’, waarvoor ze een samenwerking met zanger Snelle aangingen. 

Uiteindelijk waren er 11 studenten waar het tijdens de show écht om draaide: de genomineerde talenten die bij hun docenten of stagebedrijven opvielen door hun onuitputtelijke ambitie, tomeloze inzet en waardevolle impact op het werkveld.