Gilde Instituut voor Veiligheid is een vakschool binnen Gilde Opleidingen die jongeren voorbereidt op een carrière in de veiligheidssector. Teammanager Sven Maassen geeft een inkijk in de kernwaarden, werkwijze en uitdagingen van de vakschool én schetst vooral ook de waardevolle connectie met het werkveld.
Bij Gilde Instituut voor Veiligheid draait alles om eerlijkheid, loyaliteit, respect en samenwerking. Studenten worden uitgedaagd om hun grenzen te verkennen en deze te verleggen. Vanaf dag één is het onderwijs sterk gericht op praktijkervaring. Zo zijn studenten bij opleidingen zoals Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) 2 dagen per week buiten te vinden, onder begeleiding van militaire instructeurs en docenten. Door deze aanpak kunnen ze vaardigheden ontwikkelen die belangrijk zijn in hun toekomstige beroep. Daarnaast worden de studenten ook gestimuleerd om persoonlijk verder te groeien.
Sven licht toe: “Ze ontdekken wat hun sterke punten zijn, wanneer ze op hun grenzen stuiten en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Het zijn essentiële lessen voor zowel hun werk als hun leven.” Het Gilde Instituut voor Veiligheid biedt veel verschillende opleidingen aan die studenten voorbereiden op verschillende functies in de veiligheidssector. De VeVa-opleiding is specifiek gericht op een carrière bij Defensie, terwijl opleidingen zoals Handhaver Toezicht en Veiligheid studenten klaarstomen voor rollen als boa of in de particuliere beveiliging. Daarnaast zijn er meer gespecialiseerde opleidingen, zoals de Allround Militair Medewerker Genie, die zich richt op militaire bouwkunde. Een bijzondere opleiding die we binnen Gilde Opleidingen óók aanbieden is de Leidinggevende voor Teams, Afdelingen en Projecten-opleiding. Deze opleiding is bedoeld voor studenten die hun niveau 3-opleiding hebben afgerond en hen helpt door te stromen naar een leidinggevende functie of hbo-opleiding.
Stage en realiteitscheck in de veiligheidssector
Het werken in de veiligheidssector wordt volgens Sven tegenwoordig door veel studenten geromantiseerd. Vaak wordt dit beïnvloedt door Hollywood-films of televisieseries zoals Bureau Maastricht of Kamp van Koningsbrugge. De vakschool speelt een belangrijke rol in het schetsen van een realistischer beroepsbeeld. Stages vormen hierbij vooral een belangrijk middel. “Studenten ervaren alleen in de praktijk wat werken bij bijvoorbeeld Defensie, een beveiligingsbedrijf of in handhaving nu écht inhoudt. Ze ontdekken zo of het beroep écht bij hen past. Geen sprookjes maar het echte leven”, vertelt Sven. Volgens hem is het mentale aspect binnen het opleidingsaanbod net zo belangrijk als het fysiek fit zijn. Daarom brengt Gilde Opleidingen studenten ook mentale en morele weerbaarheidstraining bij. Studenten leren op deze manier niet alleen omgaan met stressvolle en heftige situaties, maar ook hoe ze anderen bijvoorbeeld kunnen aanspreken op ongewenst gedrag. Dit soort lessen zijn volgens Sven van groot belang in een sector waar discipline, vertrouwen en het vermogen om met moeilijke situaties om te gaan cruciaal. “We helpen hen om te zien hoe het werk er echt uitziet en leren hen omgaan met uitdagingen zoals heimwee en discipline. Zaken als op tijd komen, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen staan ook vanaf dag één centraal”, legt hij uit.
Ambities voor de toekomst
Het Gilde Instituut voor Veiligheid heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. De vakschool wil het aantal studenten uitbreiden en haar onderwijsaanbod verder verbeteren. “We willen meer jongeren enthousiast maken voor een opleiding dichtbij huis en tegelijkertijd de kwaliteit van ons onderwijs blijven verbeteren”, aldus Sven. Samenwerking met partners in het werkveld blijft een belangrijke pijler van de school. Het doel is om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de werkelijkheid van de veiligheidssector, zodat ze zich snel kunnen ontwikkelen tot competente professionals. Ondanks de vele mogelijkheden die het Gilde Instituut voor Veiligheid biedt, zijn er ook uitdagingen. Zo blijft de beschikbaarheid van stageplaatsen een aandachtspunt. “Het is een arbeidsintensieve sector waarin niet altijd voldoende plekken zijn om studenten te plaatsen. Dit vraagt veel creativiteit en samenwerking.”
Innovaties en samenwerkingen in het werkveld
Om de aansluiting met de praktijk te verbeteren, werkt het instituut nauw samen met het werkveld. Teammanager Sven noemt initiatieven zoals een samenwerkingsverband met VVV Venlo, waarbij studenten als stewards worden ingezet tijdens wedstrijden. Daarnaast is er samenwerking met het Korps Nationale Reserve. Hier kunnen studenten ervaring opdoen als parttime soldaat. “Het levert hen niet alleen een betaalde bijbaan op, maar ze krijgen zo ook vroegtijdige voorbereiding op een carrière bij Defensie.” Ook heeft het instituut intensieve samenwerkingen met lokale overheden en beveiligingsbedrijven. Daarnaast worden er werkvelddagen georganiseerd waar bedrijven en organisaties in gesprek gaan met de school over ontwikkelingen en behoeften in de veiligheidssector. Sinds 2 jaar heeft het Gilde Instituut voor Veiligheid bovendien een samenwerking met Vista Collega binnen het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Veiligheid (CIV Veiligheid). Dit project richt zich op onderwijsvernieuwing en een nog praktijkgerichtere benadering in de sector.
Dankzij deze samenwerkingen, innovatieve programma’s én een persoonlijke benadering, is de vakschool van Gilde Opleidingen een belangrijke springplank voor studenten in deze uitdagende, maar waardevolle veiligheidsbranche.