21 nov 2022

Gilde Opleidingen lanceert podcastserie ‘Blijf nieuwsgierig!’

Nieuwsgierigheid wordt gezien als dé motor voor leren en ontwikkelen. Nieuwsgierigheid is dan ook ontzettend belangrijk in het onderwijs. Niet alleen voor studenten, maar juist ook voor onderwijsprofessionals en (praktijk)opleiders. Want hoe kun je nieuwsgierigheid een plek geven in het onderwijs? Gilde Opleidingen probeert hier in 10 afleveringen antwoord op te geven in de podcast ‘Blijf nieuwsgierig!'.  

Janske Castelijns en Heleen de Jonge, twee docenten van Gilde Opleidingen, liepen vorig jaar tegen de uitdaging aan: hoe kunnen we onderwijsprofessionals uitdagen nieuwe manieren te verkennen om het onderwijs krachtiger, toekomstbestendig en maatwerkgericht te maken. Tegelijkertijd vroegen ze zichzelf steeds vaker af: hoe nieuwsgierig zijn we zelf als professional? En gaan we onze neus nog achterna in de 'waan van de dag'? Toen Robbert Dijkgraaf - net voor zijn benoeming als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - het wetenschappelijk jaaroverzicht van 2021 afsloot met de oproep ‘Blijf nieuwsgierig!’ beseften zij dat het daar in het onderwijs natuurlijk om draait. Hier wilden zij meer over weten.    

In de podcast die zij vervolgens maakten, delen spraakmakende wetenschappers en praktijkdeskundigen vanuit hun expertise, van neurowetenschap tot filosofie, hun ideeën en toepassingsmogelijkheden met de twee docenten. Daarnaast gaan Heleen en Janske ook in gesprek met docenten en studenten over hun ervaringen en reflectie op nieuwsgierigheid.  

Het eindresultaat is een verhalend reisverslag te noemen, waarbij de luisteraar zich af kan vragen: wat laat je liggen als opleider en wat heb je te ‘winnen’ als je nieuwsgierigheid een fundamentele plek geeft in het onderwijs? En hoe nieuwsgierig ben je zelf gebleven in jouw loopbaan? Ga je je neus achterna of volg je het systeem? De podcast geeft inzicht in de werking van nieuwsgierigheid in de mens en maakt je bewust van je eigen en andermans nieuwsgierigheid. De podcast nodigt uit om met een nieuwsgierige mindset het onderwijs van de toekomst te overdenken en hervormen.  

Beluister de podcast direct hieronder of via Spotify!