22 apr 2021

Het kiezen van
de juiste opleiding:
een hele uitdaging

Je kent het wel: je zit in het laatste jaar van de middelbare school en je moet kiezen welke opleiding je hierna gaat volgen. Ook is belangrijk dat je de mbo-school kiest die jou aanspreekt. Je moet je natuurlijk wel op je gemak voelen tijdens je studie. Ook ik (Sven Cremers) heb te maken gehad met deze keuze en ik wil je in deze blog graag meer vertellen over hoe ik de juiste keuze heb gemaakt en wat mij hierbij heeft geholpen. Ook geef ik je tips.

Keuzestress
Het is lastig om de juiste opleiding te kiezen. Er zijn zoveel leuke opleidingen en je hebt misschien wel verschillende interesses. Toen ik een keuze moest maken, twijfelde ik tussen de opleiding onderwijsassistent en juridisch-administratief dienstverlener. Het leek me namelijk leuk om na de opleiding onderwijsassistent of hbo-opleiding docent maatschappijleer te volgen, aangezien ik veel weet over dit vakgebied en omdat mijn interesse hier ook ligt. De opleiding in de juridische richting leek me ook interessant omdat ik in mijn vrije tijd regelmatig naar tv-programma’s over rechtszaken kijk en nieuwsberichten over dit onderwerp lees. Omdat ik veel twijfels had over het maken van de juiste keuze, heb ik een paar stappen genomen om te achterhalen welke opleiding ik het interessantst vind. Dit heeft me echt geholpen en ik kan iedereen aanraden om de volgende stappen te nemen als je in dezelfde situatie zit als ik.

Bespreek jouw twijfels met je favoriete docent
Je krijgt ongetwijfeld les van veel verschillende docenten. Jouw favoriete docent kent je meestal heel goed, zeker als hij/zij je al jaren lesgeeft. Deze docent kan jou een goed advies geven, omdat hij/zij jou dus door en door kent en zal je dus een goed advies kunnen geven. Ik heb mijn twijfels met mijn docent maatschappijleer besproken, omdat ik een goede band met hem heb én omdat ik later ook docent maatschappijleer wilde worden. Hij heeft me toen op basis van interesses, sterke en zwakke punten een advies gegeven en hij heeft ook verteld waarom ik beter de juridische opleiding kan volgen in plaats van de opleiding onderwijsassistent. Na dit gesprek was voor mij duidelijk welke opleiding het beste bij mij past en wist ik dat ik de juridische opleiding moet gaan volgen. Maar, ik wist nog niet welke school voor mij geschikt was.

Loop een dag mee
Omdat ik nog twijfelde over welke school het beste bij me past, heb ik een dag meegelopen met de opleiding die me het leukst leek. Ik heb toen bij Gilde Opleidingen Weert meegelopen, omdat mijn favoriete docent me deze locatie aanraadde vanwege het fijne schoolklimaat. Tijdens de meeloopdag heb ik ervaren hoe de opleiding in elkaar zit en hoe de sfeer daar is. Na deze dag was voor mij duidelijk dat ik in Weert de juridische opleiding zou gaan volgen. Mocht je ook twijfels hebben over de school en de opleiding, dan raad ik een meeloopdag aan. Je kunt tijdens zo’n dag vragen stellen aan de docenten en studenten en je komt er gelijk achter wat voor sfeer er heerst. Het is echt fijn als je de juiste opleiding ook op de juiste school volgt. Dit zorgt ervoor dat je je volledig kunt concentreren en dat je niet bezig hoeft te zijn met allerlei randzaken.

Ga naar een open dag
Als laatste kan ik iedereen aanraden om naar een open dag te gaan. Tijdens een open dag kun je vragen stellen en wordt er specifieke informatie gegeven over de opleiding (denk aan de inhoud, wat je kunt verwachten enzovoorts). Tijdens een open dag is de kans groter dat docenten jouw vraag inhoudelijk kunnen beantwoorden en kun je ook aan studenten vragen wat zij van de opleiding vinden. Een student kan vaak een realistischer antwoord geven dan een docent, aangezien een student je kan vertellen hoe hij de opleiding en de vakken ervaart.

Kortom, het kiezen van de juiste school en opleiding is een hele uitdaging. Maar met wat tips en een goede dosis zelfvertrouwen lukt het jou vast en zeker om de juiste keuze te maken.

Veel succes!

Sven