Met de start van dit schooljaar, ging Gilde Opleidingen ook van start met het startersprogramma. Een speciaal begeleidingstraject gericht op het ondersteunen van nieuwe onderwijsgevenden binnen Gilde Opleidingen. Waarom? Om deze enthousiaste docenten en instructeurs een warm welkom te bieden binnen onze organisatie en ze wegwijs te maken in het mbo. We willen ze blijven boeien en binden aan Gilde Opleidingen. We hebben de deelnemers, zo’n 85 collega’s, gevraagd hoe zij het tot nu toe ervaren.
Wat houdt het startersprogramma in?
Startende onderwijsgevenden binnen Gilde Opleidingen, of ze nu al een ervaren docent of nog in opleiding zijn, kunnen deelnemen aan een begeleidingsprogramma. Hier krijgen ze gedurende een vast aantal uren per week, gedurende twee jaar, hulp en steun van een werkplekbegeleider die ze middels persoonlijke gesprekken en lesobservaties helpt te ontwikkelen tot een geweldige onderwijsgevende. De starter wordt verwelkomd met een introductiedag, krijgt een ervaren buddy op locatie en kan deelnemen aan intervisiesessies en themabijeenkomsten. Dat alles met als doel om de reis als nieuwe docent binnen Gilde Opleidingen zo soepel en prettig mogelijk te maken.
Enthousiaste reacties
Sinds de start, nemen er zo’n 85 onderwijsgevenden deel aan het programma. De vele positieve reacties, geven ons een goed beeld en bevestigen dat we het begeleidingstraject geslaagd kunnen noemen. Enkele quotes van de deelnemers die dit beeld onderstrepen:
“Het programma, dat vanuit Gilde is opgezet voor startende docenten, is heel waardevol voor mijzelf. Het voelt heel prettig dat ik op verschillende vlakken en op verschillende plekken mijn vragen kan stellen. Het voelt als een warm welkom in een voor mij nieuwe organisatie en dat heeft voor mij in het begin al een heleboel spanning weggenomen” vertelt Mayke, docent Verpleegkunde.
“Ook het vervolgprogramma is prima, vaak nuttige zaken die uitgelegd worden die handig zijn tijdens de werkzaamheden. Daarnaast is er de ruimte om ervaringen te delen. Fijn dat er benadrukt wordt dat wij onszelf kunnen zijn binnen de organisatie en onze mening gewaardeerd wordt” vertelt een andere docent.
De begeleiding is niet alleen een-op-een, maar wordt ook gehouden in teamverband zodat nieuwe docenten (in opleiding) ook van elkaars ervaringen kunnen leren. Ingrid, docent Marketing & Communicatie, kan dit beamen: “Vanaf het begin tot nu heb ik het gevoel dat ik volop kansen krijg om mezelf te ontwikkelen middels de trainingen die worden aangeboden. Daarnaast helpen de reflectiemomenten die worden geboden door middel van intervisie mij om met medestarters in het onderwijs te praten over dingen die gebeuren in de klas en hoe ik hiermee om kan gaan. Doordat ik helemaal nieuw ben in het onderwijs zijn deze momenten zeer leerzaam.”
Naomi, leraar in opleiding, geeft aan dat het je ook veel tijd kan besparen als nieuwe docent. “Je krijgt belangrijke informatie op een interactieve en ontspannen manier aangeleverd. Een fijne manier van kennismaking met Gilde Opleidingen.”
Wanneer kom je in aanmerking voor het programma?
Vanaf het moment dat je je contract tekent of zodra je stage aanvangt, ben je een geschikte kandidaat voor het programma. Je ontvangt een uitnodiging voor het introductieprogramma en voor een kennismakingsgesprek. Er staat meteen een enthousiaste, gemotiveerde werkplekbegeleider voor je klaar. “Mijn missie: ‘jou helpen het beste uit jezelf naar boven te halen’. De afstemming en communicatie met een nieuwe medewerker is erop gericht dat nieuwe collega`s weten dat ze er niet alleen voor staan. Ieder heeft daarbij zijn eigen verantwoordelijkheid. Daarmee bedoel ik dat de nieuwe medewerker na het kennismakingsgesprek kan aangeven waar hij/zij gebruik van gaat maken. Jij bent aan zet, maar wij helpen je graag een handje” aldus Nel van Loon, werkplekbegeleider bij Gilde Opleidingen.