11 dec 2023

Kies wat
bij je past

“In het jaar 2023 waar hokjesdenken echt niet meer kan, doen we dat nog steeds als het over opleidingen gaat. Hoog tijd om daar iets aan te doen.”

In het derde of vierde jaar van het voorgezet onderwijs worden leerlingen al geconfronteerd met een belangrijke vraag: wat wil ik later worden en welke opleiding past daarbij? Maar stellen we ook vaak genoeg de vraag: ‘Wat vind je nu echt leuk?’. Student Zoë van Duinen (20) uit Echt koos na het behalen van haar propedeuse van de opleiding Social Work op het hbo, toch voor wat ze écht leuk vindt: werken in de retail. En daar hoorde de mbo-opleiding Junior Manager Groothandel van Gilde Opleidingen bij.

Studiekeuze
Zoë was vanaf het derde jaar op de middelbare school al bezig met het kiezen van haar vervolgopleiding. “Ik begon op het vwo en na een aantal jaar bleek de stof toch iets te zwaar te zijn, toen ben ik naar de havo overgestapt. Bij het kiezen van een vervolgopleiding kreeg ik een lijst met alle mogelijke hbo-opleidingen. Want ik kwam oorspronkelijk van het vwo af dus 'moest’ ik – van mezelf - toch wel naar het hbo gaan. Ik oriënteerde me op Social Work omdat ik dacht: dit past bij mij. Ik vond het vooral heel fijn om iets te betekenen voor mensen en wilde graag mensen helpen. Het leek me leuk om met kinderen te werken, maar ik wilde niet voor de klas staan dus viel de pabo af", vertelt de student die zich meteen na haar havo-examens inschreef voor de hbo-opleiding Social Work.

Held van je eigen verhaal
“In het eerste jaar liep ik stage op een zorgboerderij gericht op kinderen. Dit vond ik erg leuk en dat jaar haalde ik mijn propedeuse", vertelt Zoë. “Maar in het tweede jaar kwam ik niet meer blij thuis, ik was vooral uitgeput. Tijdens een rollenspel midden in een toets knapte er iets in mij en realiseerde ik me dat dit echt niet was wat ik later wilde doen. Ik raakte in paniek omdat waar ik zo bang voor was tijdens het oriënteren op de middelbare school, waar was geworden: ik had ‘een slechte keuze’ gemaakt. Ik wilde de mensen in mijn omgeving niet teleurstellen.”

Zoë ging nog even door met de opleiding, maar besloot uiteindelijk toch te stoppen en een tussenjaar te nemen. In overleg met haar ouders startte ze een coachtraject om ondersteuning te krijgen bij haar zoektocht. “Mijn coach hielp me vooral met het worden van de ‘held van mijn eigen verhaal'. Ik moest mijn eigen keuzes maken en doen wat ík wilde doen. In plaats van steeds naar anderen te kijken, anderen te helpen en keuzes te maken gebaseerd op andermans mening.” In de tussentijd werkte Zoë parttime als retail associate, wat ze stiekem toch wel leuk vond. "Als mensen me vroegen: ‘Zoë, wat ga je nu doen na dit jaar?’ antwoorde ik standaard met ‘Ik denk de pabo'.” Maar gelukkig had haar coachtraject haar veel geleerd. “Achter de schermen oriënteerde ik me op een studie die bij mijn bijbaan en dus bij mij paste, en die vond ik bij Gilde Opleidingen in de mbo-opleiding Junior Manager Groothandel.” Uiteindelijk werd Zoë de ‘held van haar eigen verhaal’, schreef zich in en koos wat ze zélf wilde doen.

Echt aandacht
“Na mijn nieuwe keuze ontstond er direct een soort rust bij mezelf. Ik kwam weer blij en voldaan thuis. Ook de manier van leren past veel beter bij mij. Op het hbo werk je veel zelfstandig en doe je echt je eigen ding. Op het mbo voel ik meer geborgenheid. Ik heb betrokken docenten die niet als vreemden voelen. Ik word bij de hand genomen, krijg echt aandacht en er wordt gekeken naar wat elke individuele student nodig heeft. Ik kan nu bijvoorbeeld mijn opleiding versneld afronden, omdat de docenten zagen dat ik het aankan."

Hokjesdenken
De brief van demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf met de boodschap 'staar je niet blind op de zogenaamde hoogte van je opleiding' kwam voor Zoë op het juiste moment. Het bevestigde waar zij al een hele tijd mee struggelde en wat ze nu ook bewust tegen anderen uitspreekt. “We moeten het niet meer hebben over ‘zakken naar een lager niveau', een stapje ‘omlaag’ of ‘terugdoen’. In het jaar 2023 waar hokjesdenken echt niet meer kan, doen we dat nog steeds als het over opleidingen gaat. Hoog tijd om daar iets aan te doen. Het gaat over een opleiding volgen die je leuk lijkt en die bij je past. En kiezen voor een manier van lesgeven die bij je past. Daar moet meer de nadruk op liggen. Het gaat niet over hoger of lager, maar het gaat over de plek waar jij het meest kan stralen. Oriënteer je breed, er komt echt wel iets op je pad waar je plezier uithaalt en waardoor ook jij blij thuiskomt”, aldus de gelukkige student Zoë.  

Ook een opleiding volgen die écht bij je past?
Ontdek alle mogelijkheden om je te oriënteren én onze 130+ mbo-opleidingen hier!