4 apr

Kortere opleidingsduur Kraamverzorgende Venray

Door grote tekorten aan kraamverzorgers weten gezinnen niet of ze überhaupt wel kraamzorg kunnen krijgen. En dat terwijl kraamzorg hard nodig is. Daarom start Gilde Opleidingen met ingang van studiejaar 2024/2025 in Venray met het aanbieden van de mogelijkheid de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) Kraamverzorgende in twee jaar af te ronden.

Optimale doorstroom
Gediplomeerde kraamverzorgenden zijn hard nodig. Daarom kondigde Gilde Opleidingen in december 2023 de start van de bol-opleiding tot kraamverzorgende in Venray met ingang van studiejaar 2024/2025 aan. In eerste instantie zou deze nieuwe opleiding in Venray 3 jaar duren, maar studenten krijgen de mogelijkheid deze binnen 2 jaar af te ronden. Zo kunnen zij eerder aan de slag met het echte werk.

Hoe ziet dit eruit?
Dit initiatief, waarbij kwaliteit voorop staat, komt mede tot stand door de nauwe samenwerkingen die Gilde Opleidingen heeft met regionale kraamorganisaties. Het is mogelijk, maar niet per definitie noodzakelijk om de opleiding binnen 2 jaar af te ronden. De student bepaalt zelf zijn leertempo en de docenten sluiten hierbij aan. Dit maakt het een maatwerkopleiding waar de student méér eigenaar is van zijn eigen leerproces. Francis Schlijper, teammanager bij Gilde Opleidingen: “De inhoud van de opleiding blijft hetzelfde. We hebben alleen zaken meer gebundeld waardoor het compacter aangeboden wordt. Daarnaast verwachten we vooral in het tweede studiejaar meer zelfstandigheid van de studenten. Zij lopen dan stage op oproepbasis en missen daardoor soms onderwijs. Hetgeen zij gemist hebben kunnen ze zelf inhalen, maar dit vereist wel meer zelfstudie en discipline. Hier werken we naartoe in het eerste studiejaar en ze worden natuurlijk geholpen door onze betrokken docenten.”

Start na de zomervakantie
De eerste aanmeldingen voor de opleiding stromen binnen. De eerste studenten starten direct na de zomervakantie. Meer informatie en aanmelden kan via https://www.gildeopleidingen.nl/opleidingen/zorgcollege/verzorging/kraamverzorgende/