11 dec 2023

Opleiding Kraamverzorgende in Venray!

Na succesvolle start in Geleen begint Gilde Opleidingen ook in Venray met de opleiding Kraamverzorgende

Kraamverzorgenden zijn van onschatbare waarde voor een optimale start van een pasgeboren baby, de moeder en de rest van het gezin in de eerste dagen en weken na de geboorte. Helaas zijn er in de regio Noord-Limburg tekorten zichtbaar én voelbaar in deze sector. Mede daardoor start Gilde Opleidingen met ingang van schooljaar 2024/2025 ook in Venray met de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) Kraamverzorgende.

Tekort in de geboortezorg
Kraamverzorgenden bieden niet alleen praktische hulp, maar ook emotionele steun en voorlichting die essentieel zijn voor een gezonde start van het gezin. Door personeelstekorten komt het helaas voor dat kraamorganisaties hun diensten niet rondkrijgen en kersverse ouders kortere kraamzorg krijgen.

Uniek in Limburg
Naast de bol-opleiding tot kraamverzorgende die in september 2023 in Geleen van start ging, is er in Limburg geen andere mogelijkheid om deze opleiding te volgen. Met het aanbieden van de opleiding Kraamverzorgende vanaf september 2024 in Venray, biedt Gilde Opleidingen studenten een passende beroepsopleiding in de regio Noord-Limburg en andersom krijgt deze regio hier goed opgeleide vakmensen voor terug.

Hoe ziet de opleiding eruit?
De driejarige opleiding Kraamverzorgende specialiseert zich vanaf dag een in de kraamzorg. Een onderscheidend kenmerk waardoor studenten zich vanaf het eerste leerjaar richten op de specifieke vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de ondersteuning van gezinnen. Niet alleen de (medische) zorg, maar ook het welzijn staat centraal. Denk aan positieve gezondheid, het geven van voorlichting en het signaleren en verwijzen bij specifieke vragen of complexe situaties. In het tweede en derde leerjaar wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van een hybride leeromgeving in samenwerking met regionale bedrijven. Zo kunnen studenten zich goed voorbereiden op hun toekomst in het bedrijfsleven, op de arbeidsmarkt én op het echte werk. De diversiteit en complexiteit van het vak vraagt om stevige professionals die zelfstandig kunnen werken.

Flexibiliteit
Een flexibel aspect van de opleiding is dat, mocht de doelgroep toch niet volledig aansluiten bij de voorkeur van de student, er de mogelijkheid is om ervaring op te doen bij andere doelgroepen of zelfs volledig te switchen naar de opleiding Verzorgende-IG. Hierdoor krijgen studenten een brede ervaring in de zorg, wat hun professionele ontwikkeling verrijkt.

Samenwerking met regionale bedrijven
Om de opleiding vorm te geven, wordt samengewerkt met regionale kraamcentra. Uiteraard worden best-practices en leerpunten die in het eerste jaar van de opleiding in Geleen terugkomen, meegenomen in de voorbereiding en vormgeving van de opleiding in Venray.

Start in september 2024
De eerste studenten starten in september 2024. Meer informatie en aanmelden kan via https://www.gildeopleidingen.nl/opleidingen/zorgcollege/verzorging/kraamverzorgende/