6 apr 2021

Positieve Gezondheid begint bij de jeugd

Gezondheid. Er is veel om te doen. Niet alleen nu tijdens de coronapandemie. Limburg staat al jaren bekend als het minst gezonde jongetje van de klas. Allerlei initiatieven met als uitgangspunt Positieve Gezondheid, het gedachtegoed van Machteld Huber, leiden ertoe dat onze provincie steeds beter gaat scoren. En het werkt. We schuiven langzaamaan door naar de middenmoot. Stapje voor stapje dus, want we zijn er nog lang niet. Gilde Opleidingen steekt ook de handen uit de mouwen door de cross-over opleiding Gezondheidsprofessional als enige van de mbo’s in Nederland aan te bieden. Die opleiding is vanaf schooljaar 2021-2022 officieel erkend door het Ministerie van OCW.

Officiële erkenning
De opleiding Gezondheidsprofessional is een cross-over opleiding. Er zitten namelijk onderdelen in van de opleidingen Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen, Sociaal Werker, Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid én Zelfstandig Werkend Kok. Studenten leren onder andere hoe ze cliënten kunnen begeleiden bij het versterken van hun eigen kracht, een programma op kunnen stellen voor een gezonde(re) leefstijl, het praktisch functioneren en participatie kunnen ondersteunen, recepten kunnen aanpassen en gerechten kunnen bereiden. De nadruk ligt bij de eigen regie van de cliënt, op zijn veerkracht en op wat zijn leven betekenisvol maakt. Dát is Positieve Gezondheid.

De jeugd heeft de toekomst
Gezondheid begint bij de jeugd en die jeugd heeft de toekomst. Gilde Opleidingen biedt daarom de niveau 4-opleiding Gezondheidsprofessional aan in Venlo. Het roc is ervan overtuigd dat met deze opleiding goede stappen gezet kunnen worden in de richting van een gezondere Limburgse bevolking. De gezondheidsprofessional activeert en stimuleert in opdracht van bijvoorbeeld woningcorporaties, welzijnsinstellingen en zorgcentra mensen te kiezen voor een gezonde levensstijl.

Jos Hegeman, directeur Health & Hospitality Gilde Opleidingen; “Gezondheidsprofessional is een van onze nieuwe opleidingen die bij moet gaan dragen aan een vitaler Limburg. Om de noodzaak van Positieve Gezondheid in Limburg op de kaart te zetten werken we ook samen met andere organisaties.”