7 apr 2022

Roermondse horecaondernemers starten horecaopleiding 

Acht Roermondse horecaondernemers gaan in samenwerking met Gilde Food & Hospitality College en FoodLab Limburg een eigen mbo horecaopleiding aanbieden in Roermond.

Roermond is bekend om haar ligging in een gebied met een groot potentieel aan culinaire en hospitality beleving, een grote diversiteit in horeca(bedrijfs)formules en om haar bourgondische en gastvrije karakter. De ondernemers in de food en hospitality branche in deze regio staan voor een steeds grotere uitdaging om (gekwalificeerd) personeel met gevoel voor gastvrijheid aan te trekken. Daarnaast staan de ontwikkelingen in deze sector niet stil en vragen om medewerkers die zich willen blijven ontwikkelen en professionaliseren. 

“Wij vinden dat we als sector ook zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om medewerkers op te leiden, te professionaliseren en op die wijze ook enthousiast en betrokken te maken in de eigen regio. Daarmee proberen we de trend waaruit blijkt dat personeel wegtrekt uit de regio te breken. Om te voldoen aan de vraag naar gekwalificeerd horecapersoneel in regio Roermond, zetten we samen met FoodLab Limburg de stap naar een eigen horecaopleiding in Roermond. Een volwaardige mbo-opleiding die gefaciliteerd wordt door Gilde Opleidingen, maar die volledig te volgen is in de praktijk. Studenten hoeven dus niet naar school, maar leren over de theorie én doen praktijkervaring op bij de deelnemende bedrijven”, zegt Pascal Kessels, chef-kok van het Munstercafé in Roermond. 

Unieke samenwerking 
“De samenwerking op deze wijze is uniek”, zegt Jos Hegeman, directeur van Gilde Food & Hospitality College. “Samen met de bedrijven leiden we de studenten van deze opleiding volledig in de dagelijkse praktijk op. Ze zijn 25 uur per week – onder begeleiding - werkzaam bij het bedrijf. De resterende tijd wordt gevuld met persoonlijke begeleiding en ondersteuning in de theoretische vakken vanuit Gilde Opleidingen en uit gezamenlijke projecten en specifieke masterclasses. De kern van het opleidingstraject is dat studenten leren in de praktijk, niet meer naar school hoeven, op elk gewenst moment in het jaar kunnen starten met hun eigen maatwerkopleiding en daarmee een volwaardig mbo-diploma kunnen behalen. Onderwijs en het bedrijfsleven geven op deze wijze samen vorm en inhoud aan de opleiding en kunnen meteen inspelen op ontwikkelingen en vernieuwingen in het vak. Tevens hopen we het zo aantrekkelijker te maken om te werken en te leren in deze mooie branche. Wellicht wordt het personeelstekort zo ook een beetje opgelost.” 

Start in september 
De eerste aanmeldingen voor de opleiding stromen inmiddels binnen. De eerste studenten starten in september 2022. Tot die tijd zullen de ondernemers samen met Gilde Opleidingen het onderwijsconcept verder concretiseren. Afgelopen vrijdag, 8 april, was de aftrap van de nieuwe samenwerking. Bekijk de sfeerimpressie hieronder!

Deelnemende bedrijven: Cox&Co, Zinc, Hotel Valies/Hotel Dux, ’t Gerecht, Boshotel/Hotel Roermond, Bubbles&Bites, Munsterhof/Munstercafé, de Lobby/het Roerpotje